Dell werkt aan een methode om bepaalde applicaties, zoals een mailcliënt en een webbrowser, te laten draaien zonder dat Windows draait. De methode, genaamd Latitude ON, moet binnen twee maanden toegepast gaan worden op systemen.

Het idee is niet zo ingewikkeld. Dell stelt flashgeheugen beschikbaar aan een apart besturingssysteem, zoals Linux, dat vervolgens opstart en de gebruiker in enkele seconden toegang geeft tot het internet. Op de achtergrond kan dan Windows, of een ander hoofdsysteem opstarten.

ASUS heeft iets soortgelijks geïntroduceerd op enkele moederborden van haar, genaamd ASUS Express Gate. Deze methode stelt gebruikers in staat om binnen enkele seconden te browsen of e-mails te lezen. Deze methode werkt door middel van een speciale chip op het moederbord. De huidige versie van ASUS Express Gate bevat een Firefox-browser, Skype, een Instant Messaging-applicatie en een foto-viewer.

Intel kondigde afgelopen week nog Remote Wake aan, deze techniek moet ervoor zorgen dat de computer aangaat als er bijvoorbeeld een telefoongesprek binnenkomrt of als je van afstand verbinding wilt maken met je computer. Deze techniek wordt binnenkort geïmplementeerd op een aantal moederborden.