Abonneer je gratis op Techzine!

Gisteren is er een satelliet de lucht in gegaan die in het najaar dit jaar nog scherpere beelden moet gaan leveren aan Google. Google zal deze dan gebruiken om de dienst Google Maps te verbeteren.

De GeoEye-1 is in zo’n vier jaar tijd gebouwd en er is zo’n 502 miljoen dollar in geïnvesteerd. De Amerikaanse overheid is de grootste investeerder en Google mag exclusief gebruik maken van de beelden die door de satelliet gemaakt worden. Zelfs het logo van Google was op de raket geplakt waarmee de satelliet de ruimte in werd geschoten. De satelliet kan op één dag een oppervlakte zeven keer groter dan Nederland fotograferen.

De nieuwe beelden zullen tot 50 centimeter nauwkeurig zijn in het zwart wit. De beelden in kleur zullen tot op 1.65 meter nauwkeurig zijn. Met de satelliet is het mogelijk nog scherpere beelden te maken, tot 41 centimeter, alleen mag Google deze niet gebruiken. De Amerikaanse overheid verbied commerciële bedrijven dit omdat de privacy van mensen anders in gevaar kan komen. Volgens de website Wired.com is het met de scherpe beelden zelfs mogelijk om via de schaduw van een persoon de identiteit te achterhalen. Er moet dan wel gebruik gemaakt worden van speciale software.