Abonneer je gratis op Techzine!

Duitsland gaat nieuwe UMTS-frequenties aanbieden, op die manier moet de concurrentie op de UMTS-markt vergroot worden. Op dit moment zijn er drie grote aanbieders, KPN, Vodafone en Telefonica. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om meer dan zes spectrums.

Duitsland veilde haar eerste zes spectrums in het jaar 2000 en haalde hiermee 50 miljard euro op. Er worden binnenkort dus nieuwe spectrums geveild binnen het 1,8 en 2,6 GHz-spectrum. Dat meldt althans de toezichthouder op deze markt.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat de extra UMTS-concurrentie leiden tot lagere prijzen, verhoging van de gemiddelde bandbreedte voor mobiel internet en de ontwikkeling en toepassing van meer diensten. KPN heeft nog niet gereageerd op de geruchten over de veiliging van de extra spectrums.

In Nederland werden in juli 2000 de laatste UMTS-frequenties geveild, dit waren er vijf. Deze vergunningen gelden tot december 2016. Binnenkort gaat de Nederlandse overheid waarschijnlijk een volgende frequentie veilen, die van Wimax.