Abonneer je gratis op Techzine!

Ruim een jaar geleden werd er aangekondigd dat er een nieuwe USB-standaard op komst is, namelijk USB 3.0. Hierover is nieuw nieuws opgedoken, want deze nieuwe USB-standaard wordt maandag gepresenteerd. Deze nieuwe USB-standaard wordt ook wel SuperSpeed USB genoemd.

Deze presentatie wordt gehouden in San Jose (Californië) tijdens de Developers Conference die georganiseerd wordt door het USB Implementers Forum. Tijdens deze presentatie wordt duidelijk wat de nieuwe specificaties van USB 3.0 zullen zijn en er wordt ingegaan op de technologie achter deze nieuwe standaard.

Er wordt verwacht dat pc’s in de toekomst geleverd zullen worden met deze nieuwe standaard zoals nu ook het geval is. USB 3.0 is theoretisch gezien in staat om tien keer zo snel te zijn dan USB 2.0. De maximale snelheid van USB 3.0 gaat namelijk 4,8Gb/s bedragen. Dit komt neer op 600MB/s.

De kabels die gebruikt zullen worden bij USB 3.0 zullen ook compatible zijn met oudere standaarden, aldus het USB Implementers Forum. De plug die bij USB 3.0 gebruikt wordt ziet er tevens hetzelfde uit als bij USB 2.0. Er is echter één plug nieuw en dat zal de plug zijn die voor kleinere apparaten gebruikt wordt, zoals mobiele telefoons.

Om gebruik te kunnen maken van USB 3.0 moet het desbetreffende apparaat de standaard wel ondersteunen. Op dit moment zijn er nog geen USB-apparaten die deze standaard ondersteunen, want de eerste producten die van USB 3.0 gebruik gaan maken worden volgend jaar verwacht.

Hewlett-Packard, NEC, NXP Semiconductors, Microsoft, Texas Instruments en Intel hebben aangegeven dat ze de nieuwe USB-standaard willen ondersteunen. Het schijnt dat NVIDIA de nieuwe USB-standaard ook gaat ondersteunen ondanks eerder afgespeelde conflicten.