Abonneer je gratis op Techzine!

De SD Association, verantwoordelijk voor de specificaties van alle SD-opslagkaartjes, heeft op de CES een nieuwe SD-specificatie bekendgemaakt, te weten SDXC. Kaartjes op basis van de nieuwe specificatie zijn kleiner, hebben een grotere opslagcapaciteit en hebben een hogere ovedrachtssnelheid.

De SDXC-specificatie is volgens de SD Association een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de huidige SDHC-specificatie. Grootste voordeel van de nieuwe specificatie is dat de maximale snelheden nog steeds behaald kunnen worden, ook als de capaciteit flink verhoogd wordt. Met de SDXC-specificatie zijn geheugenkaartjes met een maximale capaciteit van twee terabyte mogelijk en een lees- en schrijfsnelheid van 104 megabyte per seconde. In de toekomst kan die snelheid nog verder opgevoerd worden naar 300 megabyte per seconde.

SDXC-kaartjes zijn volgens de SD Association voornamelijk geschikt voor (video)camera’s en mobiele telefoons. "Met SDXC kunnen consumenten content met hoge kwaliteit sneller naar hun telefoons downloaden en genieten van betere kwaliteit beelden en muziek", aldus James Taylor, president van de SD Association.

Om compatibiliteit met verschillende apparaten te garanderen en de grote opslagcapaciteit mogelijk te maken zullen SDXC-kaartjes gebruik maken van Microsofts exFAT-bestandssysteem. De specificatie wordt begin 2009 als open standaard beschikbaar gemaakt, de eerste SDXC-kaartjes zullen naar verwachting later volgend jaar verschijnen en volgens de SD Association een opslagcapaciteit van 64GB hebben.