Abonneer je gratis op Techzine!

Voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman van de artsenorganisatie KNMG heeft bekend gemaakt dat de invoering van het Elektronisch PatiëntenDossier, ofwel EPD, niet in september kan plaats vinden. Deze deadline wordt namelijk niet gehaald, zo stelt de voorzitter.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil graag dat het systeem per september in gebruik wordt genomen. Dit zou namelijk een hoop medische missers kunnen schelen, zo stelt de minister. Volgens voorzitter Nieuwenhuijzen Kruseman is dit echter niet haalbaar, hij stelt dat het systeem nog zeker enkele jaren nodig heeft voordat het gebruiksklaar is.

Het aantal medische missers moet afnemen doordat artsen en andere verzorgers sneller en een beter inzicht hebben in het medisch verleden van de patiënt. Het gehele medicijngebruik is ook opgenomen in het elektronisch patiëntendossier, dat in te zien is door artsen en apothekers-medewerkers. Nu werken diverse administratiesystemen nog langs elkaar heen.

Artsenorganisatie KNMG is niet de enige met klachten op het systeem, ook De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft eerder al bezwaar aangetekend tegen de ‘deadline’ van september. Artsen hebben toegezegd mee te werken, maar vinden eigenlijk ook dat de deadline moet worden uitgesteld.