Een kleine bug in het Dock van Mac OS X kan er voor zorgen dat er serieuze dataverlies optreedt, zo ontdekte consultant Scott Rose.

Rose ontdekte dat bestanden die als snelkoppelingen (alias in Mac OS X – red.) in de Dock staan nog steeds geopend kunnen worden als het doelbestand zich in de prullenbak bevindt. In de Finder is het zo dat wanneer een bestand geopend wordt als deze zich in de prullenbak bevindt, een foutmelding wordt weergegeven. Bij de Dock is dat echter niet het geval.

Adam Engst van TidBITS bevestigt de fout die Rose in de Dock ontdekte na dit grondig uitgetest te hebben. Volgens hem geeft het merendeel van de applicaties, zoals Office 2008, TextEdit, wel een foutmelding, maar Office 2004 en zelfs Excel 2008 dan weer niet.

De oorzaak van het probleem ligt volgens Engst bij de Dock zelf. De prullenbak is vanuit het perspectief van de UNIX-structuur slechts een normale map (directory) in het bestandssysteem. De Finder is zo gemaakt dat de prullenmand anders wordt behandeld dan andere mappen, maar het is aan ontwikkelaars zelf om te controleren of een bestand zich in de prullenmand bevindt alvorens het bestand geopend dan wel opgeslagen wordt.

Volgens Engst zou Apple het probleem in één keer op kunnen lossen door gebruik te maken van een systeembreed notificatiesysteem dat een bestand zich in de prullenbak bevindt. Engst heeft inmiddels al een bugreport ingediend bij Apple en hoopt dat Apple het probleem voor de lancering van Snow Leopard zal oplossen.

Tot het probleem is opgelost is het volgens Engst raadzaam om een bestand niet tegelijkertijd op de Dock én in de prullenmand te bewaren.