Mozilla en Skype hebben aangegeven dat zij het eens zijn met het standpunt van het EFF, de Electronic Frontier Foundation, over het jailbreaken van de iPhone. Zij is van mening dat hiervoor binnen de DMCA een uitzondering moet komen.

Apple gaf eind vorige week aan dat het jailbreaken van een iPhone illegaal is. Volgens het EFF echter, dat de belangen van technologiegebruikers behartigt, kan Apple dit helemaal niet verbieden en daarom pleit zij voor een uitzondering op de Digital Millenium Copyright Act (DMCA).

Apples tegenargument is, dat het toestaan van technieken als jailbreaken, de deur openzet voor onveilige en onbetrouwbare software en bovendien ook voor piraterij. Met een gesloten iPhone kunnen alleen door Apple gecontroleerde applicaties uit de App Store worden geïnstalleerd. Met een niet-gesloten iPhone is het ook mogelijk applicaties van buiten de App Store te installeren.

Volgens Fred Lohmann van EFF zijn de argumenten van Apple tegen het jailbreaken ‘FUD’, ‘overdreven’ en ‘absurd’. Volgens Apple is het de Electronic Frontier Foundation alleen te doen om het unieke bedrijfsmodel van de iPhone aan te vallen en dat het EFF geen bewijs heeft ter ondersteuning van de stelling dat het legaliseren van jailbreaken een verbeterde innovatie tot gevolg heeft.

Het EFF staat hierin niet alleen. Ook browsermaker Mozilla spreekt zich uit voor het jailbreaken. Hoewel Mozilla geen plannen heeft om met bijvoorbeeld een mobiele browser het iPhone-platform te betreden, vindt zij wel dat er meer vrijheid moet komen voor ontwikkelaars. Mozilla’s mobiele browser Fennec concurreert juist met op WebKit gebaseerde browsers zoals Safari en browsers van de gevestigde telefoonfabrikanten.

Volgens de iPhone SDK is het bovendien ook niet toegestaan om een alternatieve runtime op de iPhone uit te voeren. "De iPhone is heel duidelijk, dat Flash en Firefox en andere runtimes niet welkom zijn op de iPhone", stelt Mozilla-baas John Lilly. Lilly zou echter ook zijn twijfels hebben bij een iPhone-versie van Firefox mocht de uitzondering op de DMCA wel waarheid worden.

Naast Mozilla heeft ook Skype aangegeven het niet eens te zijn met Apple en de kant van EFF te kiezen. "Auteursrechtenwetgeving zou zich niet in moeten mengen met een gebruiker die zijn of haar telefoon gebruikt om Skype te draaien en daarmee van de voordelen van goedkoop of kosteloos telefoneren wil genieten", stelt Skype. Apple echter verbiedt VoIP-programma’s zoals Skype niet, tenzij ze geen gebruikmaken van WiFi.

Lees meer