Abonneer je gratis op Techzine!

De chairman van Sun Microsystems, het bedrijf achter Java en het Solaris-besturingssysteem, Scott McNealy, wil dat de Amerikaanse president Barack Obama in zijn administratie een opensourcestrategie opneemt. McNealy doelt op een soortgelijk beleid als bijv. Groot Brittannië, Denemarken en andere landen hebben gedaan: het aanmoedigen van de adoptie van opensourcesoftware.

Opensourcesoftware wordt tegenwoordig veel gebruikt in de Amerikaanse overheid, met name Linux en Suns eigen producten, Solaris en Java. McNealy vindt echter dat veel belangrijke personen in de overheid opensourcesoftware niet begrijpen, er angst voor hebben en het zelf tegengaan uit ideologische redenen.

Als voorbeeld noemt McNealy een opensource-project waar Sun aan heeft gewerkt samen met de Health and Human Services Department van de Amerikaanse overheid. Een belangrijk persoon zei daar dat opensourcesoftware anti-kapitalistisch is. McNealy vreest dat dit soort denkbeelden niet ongewoon zijn.

"Als je erover nadenkt is propriëtaire software gelijk aan een geplande economie geleid door dictators terwijl open source volledig over keuze, de markteconomie en meerdere concurrerende partijen gaat", aldus McNealy.

Sun heeft al gesprekken gehad met de Obama administratie en dit heeft tot een discussie geleid over de aanwijzing van een Chief Information Officer (CIO). Er zijn plannen om een Chief Technology Officer aan te wijzen maar niet een CIO. McNealy vind dit vreemd in vergelijking met een groot bedrijf: er is geen enkel groot bedrijf zonder een CIO.