Abonneer je gratis op Techzine!

Het bekende Zweedse meubelwarenhuis IKEA heeft vandaag aangekondigd dat het binnenkort een computerbehuizing gaat leveren. Als de kast een succes is zal het bedrijf meerdere modellen op de markt gaan brengen.

Tegenwoordig zijn er bijna geen ruimtes in Nederland te vinden waar geen IKEA-product te vinden is. Het bedrijf levert sinds lange tijd meubels, lampen, keukens en andere woonaccessoires. IKEA rondde eind 2006 zijn concept center in Delft af en huurt sinds die tijd met enige regelmaat ontwerpers in om nieuwe producten te bedenken. Sommige producten halen ook daadwerkelijk de winkel, eerder experimenteerde het bedrijf al met tuinhekken, blokhutten en kozijnen, maar met het nieuwste experiment gaat IKEA weer terug naar de kamer binnenshuis.

Het bedrijf komt rond de zomer namelijk met een eigen computerbehuizing. De kast, genaamd "Röm", is nog het best te vergelijken met de bekende barebones van Shuttle. Het kan twee 5,25"-apparaten huizen, intern is er nog plaats voor twee harde schijven. Standaard wordt er een 350 watt voeding meegeleverd, van welk merk dat is, is niet bekendgemaakt door IKEA. Wel is bekend dat er aan de achterzijde een enkele 80-mm fan is geïnstalleerd. Opmerkelijk genoeg is er geen luchtrooster aan de voorzijde, wat problematisch kan zijn voor een houten kast, omdat hout goed isoleert. Volgens Lirpa Nee, ontwerper van de kast, is daar echter rekening mee gehouden.

"De behuizing staat op voetjes, daardoor konden we niet alleen de kenmerkende stijl van IKEA behouden, maar ook zorgen voor aanvoer van koude lucht. De ventilator aan de achterzijde trekt de koele lucht als het ware door de kast naar buiten", aldus Nee. Nee, zelf fervent casemodder, is blij dat IKEA hem de kans gegeven heeft zijn ideeën op papier te zetten. "Het is natuurlijk fantastisch dat IKEA besloten heeft om mijn ontwerp daadwerkelijk op de markt te gaan brengen, het zal afwachten zijn hoe het publiek erop reageert."

IKEA laat weten dat het de behuizing voorlopig in een beperkte oplage zal uitbrengen in Nederland. Mocht er genoeg vraag zijn naar de behuizing, dan sluit het bedrijf niet uit dat er in de toekomst meer modellen op de markt komen. Mogelijk zal het bedrijf er dan ook voor kiezen om complete systemen aan te gaan bieden op basis van de behuizingen.

Röm is zoals gezegd rond de zomer verkrijgbaar, een prijs is helaas nog niet bekend.