Abonneer je gratis op Techzine!

The Wall Street Journal, een Amerikaanse krant, heeft vandaag bekendgemaakt dat er door hackers informatie is ontvreemd over een gevechtsvliegtuig. Het gaat om informatie over de Joint Strike Fighter die ook wel de F-35 Lightning II wordt genoemd.

De melding die The Wall Street Journal vandaag deed is bevestigd door mensen binnen de Amerikaanse overheid. Het gaat niet om kleine hoeveelheden informatie, want met de inbraak zouden terabytes aan data gemoeid zijn.

De hackers zouden voornamelijk informatie verkregen hebben over bouwtekeningen van de onderdelen van de JSF en de elektronisch aangestuurde systemen. Het is echter niet helemaal duidelijk wat er aan informatie ontvreemd is, aangezien de hackers tijdens het binnenhalen van de informatie de gegevens per direct versleuteld hebben. Deze buitgemaakte informatie zou het de vijand makkelijker kunnen maken om zijn eigen gevechtsvliegtuigen beter bestendig te maken tegen de JSF.

De hackers zijn met deze daad al twee jaar geleden begonnen. In 2007 vond de eerste inbraak plaats. Na de eerste inbraak werd er ingebroken op verscheidene andere netwerken van bedrijven waar de beveiliging dus blijkbaar niet goed genoeg bleek te zijn. Lockheed is één van deze bedrijven waar de hackers door de beveiliging heen wisten te komen. Er gaan geruchten de ronde dat de inbraken op deze netwerken doorgegaan zijn tot het einde van 2008.

Extreem gevoelige informatie is niet overgenomen door de hackers. Volgens de Amerikaanse overheid hebben de systemen waar deze informatie opgeslagen staat geen verbinding met het wereldwijde web.

De kosten van het JSF-project worden geschat op zo’n 300 miljard dollar. Nog nooit eerder heeft het Pentagon, het Amerikaanse gebouw waar het Ministerie van Defensie actief is, zoveel geld uitgegeven aan een project.