Abonneer je gratis op Techzine!

BusinessWeek meldt maandag dat Apple en telecomprovider Verizon Wireless in gesprek zijn over een mogelijke samenwerkingen tussen de twee bedrijven. Verizon zou met Apple praten over de introductie van twee nieuwe iPhone-achtige apparaten.

Apple zou al prototypes van de nieuwe apparaten gereed hebben en de gesprekken tussen de beide bedrijven lopen al sinds een halfjaar. Apple-topman Steve Jobs, die momenteel met ziekteverlof is, zou volgens twee bronnen nauw betrokken zijn geweest bij de onderhandelingen.

Het zou allereerst gaan om een kleiner, minder duur apparaat waarmee gebeld kan worden. Volgens een van de bronnen die het apparaat heeft gezien, kan het apparaat het beste omschreven worden als een ‘iPhone Lite’, een afgeslankte variant van de iPhone.

Het tweede product is een ‘media pad’ voor het luisteren naar muziek, het bekijken van foto’s en het afspelen van hd-video’s. Dit apparaat zou kunnen bellen via een draadloze wifi-verbinding. De media pad is een apparaat dat tussen een iPhone en een netbook in zit. Volgens één van de twee bronnen kan een van deze twee apparaten nog deze zomer op de markt komen.

De media pad is volgens een bron die het apparaat heeft gezien kleiner dan Amazon’s Kindle elektronische reader, maar het touchscreen daarentegen is weer groter dan die van de Kindle. Hoewel Verizon en AT&T beide op het product zouden azen, denkt de bron dat Verizon zal winnen. "De media pad categorie gaat mogelijk naar Verizon", zegt de bron. "We praten over een apparaat waarvan men zal zeggen, ‘Verdorie, waarom hebben wij dit niet gedaan?’ Apple gaat waarschijnlijk deze hele categorie opnieuw op de kaart zetten."

De mogelijke introductie van de media pad schijnt ook een nieuw licht op de geruchten dat Apple toch plannen voor een netbook zou hebben. Apple zou onlangs een grote bestelling gedaan hebben voor touchscreen-beeldschermen ter grootte van 10 à 11 inch. Tot nu toe ging men er vanuit dat dit voor een netbook zou zijn, maar het is niet ondenkbaar deze beeldschermen bedoeld zijn voor de nieuwe media pad. Het scherm van de Kindle is namelijk slechts 6 inch groot.

Volgens USA Today zouden Apple en Verizon ook werken aan een aparte versie van de huidige iPhone die geschikt is voor CDMA-netwerk van Verizon. Dit zou dan de eerste keer zijn dat Apple een toestel specifiek voor CDMA-netwerk introduceert. Momenteel is AT&T, dat een GSM-netwerk heeft, de exclusieve provider van de iPhone in de Verenigde Staten. Volgens analisten zou de stap onlogisch zijn omdat Apple dan twee varianten van de iPhone moet maken, wat weer extra kosten met zich mee brengt.

In een eerder interview met BusinessWeek bevestigde Verizon-CEO Lowell McAdam dat de telecomprovider inderdaad met Apple in gesprek is. "In het afgelopen halfjaar, heb ik met Steve Jobs gesproken", zei McAdam. Hoewel McAdam niet wou zeggen wat het onderwerp van de gesprekken was, onthulden twee interne bronnen toen al dat het zou gaan om een nieuw kleiner iPhone-achtig apparaat dat ontwikkeld werd.

Hoewel recente gesprekken tussen Verizon en Apple steeds serieuzer worden, is een overeenkomst tussen de twee partijen nog niet aanstaande. Het is mogelijk dat de beide bedrijven het niet met elkaar eens worden over de financiën, zoals het bedrag dat Verizon voor elk toestel in moet leggen en of het de maandelijkse inkomsten met Apple zal moeten delen. Ook zou onenigheid over de distributie van draadloze applicaties roet in het eten kunnen gooien als Apple ervoor kiest om de apparaten via AT&T te distribueren.