Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft vandaag zoals verwacht de eerste officiële releasecandidate van Windows 7 uitgebracht. Deze versie was al eerder gelekt.

Deze versie zal tot en met juni 2010 te gebruiken zijn. Echter, in maart dat jaar zal Windows 7 elke twee uur opnieuw opstarten. Om dit te voorkomen moet een niet-verlopen versie van Windows geïnstalleerd worden. Overigens wordt de gebruiker twee weken voordat het twee uurlijks opnieuw opstarten begint van het verlopen op de hoogte gesteld.

De RC is tot juli 2009 beschikbaar in zowel een 32 bit- als 64 bitvariant, en alleen in het Engels, Duits, Japans, Frans of Spaans. Bovendien is er geen limiet op het aantal beschikbare licentiesleutels waardoor iedereen deze versie van Windows 7 kan testen.

Windows Vista-gebruikers kunnen met deze versie van Windows 7 hun besturingssysteem upgraden, mits de taal en editie overeenkomen. Door een upgrade kunnen alle software en data automatisch nog gebruikt worden. Indien een schone installatie uitgevoerd wordt, iets wat Microsoft aanbeveelt, moet software opnieuw geïnstalleerd worden.

Gebruikers van Windows XP zijn overigens verplicht om een schone installatie van Windows 7 uit te voeren. En indien je nog een oude bètaversie van Windows 7 gebruikt, is het ook aanbevolen een schone installatie uit te voeren. Kan het echter echt niet anders, dan zijn speciale installatie-instructies beschikbaar.

Wijzigingen in deze nieuwe versie van Windows 7 bestaan onder meer uit een vernieuwde taakbalk, betere prestaties, betere ondersteuning voor multicoreprocessors en solidstateschijven, een nieuwe Windows Media Player-versie, virtuele mappen genaamd Libraries en Device Stage waarmee draagbare apparaten eenvoudiger beheerd kunnen worden. Daarnaast bevat deze Windows-versie ook DirectX 11.0.

De Windows 7 RC-versie was al eerder uitgelekt op het internet. Er waren echter versies opgedoken die malware bevatten die na de installatie werd uitgevoerd. Hierdoor werden neppe antivirusprogramma’s en rootkits geïnstalleerd die het werk van echte antivirussoftware moesten verhinderen.

Deze testversie van Windows 7 is via deze link binnen te halen. Indien je Internet Explorer gebruikt, moet een aparte downloadbeheerder geïnstalleerd worden. Bij alle andere browser wordt voor het downloaden een Java-applet gebruikt.