De Nederlandse gemeente ‘Voorst’ heeft een primeur. De gemeente gaat namelijk als eerst overheidsinstantie in Nederland aan de slag met Android. Ambtenaren uit de gemeente Voorst krijgen de komende weken een T-Mobile G1 mee om hun te ondersteunen bij hun werkzaamheden.

De T-Mobile G1 biedt ondersteuning bij de inventarisering van bomen. Elke boom moet namelijk geregistreerd worden en om de groenbeheerders hiermee tegemoet te komen heeft de gemeente de groenbeheerders een T-Mobile G1 meegegeven. Men maakt een foto van de boom en vult de gegevens in, locatie en tijd worden automatisch toegevoegd door de T-Mobile G1 en vervolgens wordt de boom volautomatisch geregistreerd. De gemeente Voorst heeft een eigen applicatie laten ontwikkelen om dit te bewerkstelligen.

De applicatie is ontwikkeld door de e-overheidscommunity GemGids. Dit in opdracht van de desbetreffende gemeente. Het lijkt erop dat steeds meer overheidsinstanties reuk krijgen van de mogelijkheden in een opensourcesysteem. Er komen namelijk steeds meer instanties bij die mogelijkheden zien in het gebruik van Android om allerhande taken te verlichten. Zo heeft men laten weten dat een applicatie op het gebied van handhaving buiten op het veld, interesse geniet en toepassingen voor de interactie tussen burgers en de overheid, lijkt veel aanhang te krijgen. De GemGids-community wil een applicatie gaan schrijven die ervoor zorgt dat je automatisch schaderapporten kan verzenden.