2min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel en Nokia hebben aangekondigd samen te gaan werken om een mobiel platform te ontwikkelen dat verder gaat dan de smartphones, netbooks en laptops van vandaag de dag.

Beide bedrijven hopen de kracht van Intels chips en de snelheid van breedbandinternet te kunnen combineren om op de proppen te kunnen komen met een nieuw mobiel platform.

Als onderdeel van de samenwerking hebben Nokia en Intel besloten beide aan de slag te gaan met verschillende projecten van opensource-Linux-software. Bovendien heeft Intel laten weten dat het een licentie neemt op de 3G/HSPA-modem van Nokia, waardoor Intel-producten waarschijnlijk binnenkort overweg kunnen met zowel Wi-Fi als WiMax.

"Rekenkracht en communicatie zijn nu al enkele jaren op pad om in elkaar op te gaan, wat uiteindelijk leidt tot apparaten met veel rekenkracht en een goede internetervaring vanuit je broekzak", vertelt Anand Chandrasekher, vicepresident van Intels Ultra Mobility Group.

Het nieuws is niet wat experts ervan verwachtten. Zij hadden namelijk gehoopt te horen dat Nokia aan de slag ging met de Atom-chips van Intel in enkele van zijn mobiele producten.

Dat was niet het geval, noch werden details vrijgegeven over wat voor apparaten het initiatief mogelijk voort kan brengen. "Vandaag kondigen we de samenwerkingen aan. Als de tijd rijp is, zullen we over de nieuwe apparaten gaan praten," aldus Chandrasekher.

Wel is het mogelijk dat de Linux-initiatieven van zowel Nokia als van Intel in elkaar op kunnen gaan. Moblin, waar Intel aan werkt, en Maemo, dat geschikt is voor Nokia’s tabletapparaten, zouden dan omgedoopt kunnen worden in een nieuw Linux-opensourceprogramma.