3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft vandaag Windows Mobile 6.5 gelanceerd. In de Lute Suites te Amstelveen werd het evenement gehouden. Windows Mobile 6.5 is vanaf vandaag beschikbaar op een aantal toestellen van HTC, Samsung, LG en Sony Ericsson. Niet alle toestellen zijn reeds op de markt.

De persconferentie begon met een introductie van het merk Windows Phone. Dit merk zorgt ervoor dat men ten alle tijden Windows bij de hand heeft en dat is dan ook gelijk de slogan van het geheel. Het moet ervoor zorgen dat je ten alle tijden bereikbaar bent voor iedereen en dus altijd met Windows kan werken. Microsoft stelt dat het bedrijf een onderzoek heeft gehouden en dat hieruit blijkt dat Windows voor veel consumenten als een goed besturingssysteem wordt gezien. Ze willen dan ook Windows, ook onderweg, zo stelt de softwaregigant.

Nieuw aan Windows Mobile 6.5 is het lockscreen en het startscherm. Die zijn nu zo gemaakt dat het allemaal een stuk overzichtelijker moet zijn, hierbij hebben ze eigenlijk veel afgekeken van andere besturingssystemen, zoals Android en iPhone OS. De verbeteringen zijn wel doorgevoerd met een eigen tint, maar er zijn geen nieuwe innovatieve dingen gemeld.

Daarnaast zijn er twee nieuwe diensten geïntroduceerd. Te weten: Windows Marketplace en Windows MyPhone. Waarbij de eerste de tegenhanger van Android Market en Apple’s AppStore wordt. Hiermee kan je dus Windows Mobile-applicaties downloaden terwijl je op je telefoon aan het werk bent. Hierbij moet opgemerkt worden dat de Marketplace regiogebonden is in het begin. Hierdoor zullen er alleen Nederlandse applicaties in de Marketplace staan. Later wordt de ondersteuning voor Windows Mobile 6.1 en 6.0 toegevoegd. Dan zal ook de regiorestrictie opgeheven worden.

Men moet de applicaties laten keuren door Microsoft. De softwaregigant geeft aan dat het bedrijf, net als Apple, elk stuk software handmatig gaat controleren. Microsoft geeft echter wel aan dat zij een meer open beleid willen voeren hierin dan Apple doet. Daarnaast is het mogelijk om een applicatie te refunden, dit kan maximaal één keer per maand en wordt betaald door Microsoft.

Op dit moment zijn er diverse applicaties te vinden in de Marketplace, maar het aanbod is nog wat klein. Zo is er bijvoorbeeld een Telegraaf-applicatie en een Buienradar-applicatie, maar de Marketplace moet nog succesvol worden. Service2Media geeft wel aan dat er gewerkt wordt aan diverse applicaties. Zo wordt er gewerkt aan een NS-reisplanner tool, die tegen januari beschikbaar moet zijn. Deze applicaties zijn overigens allemaal ontwikkeld door Service2Media, mede omdat dit bedrijf een samenwerkingsverband met Microsoft heeft afgesloten omtrent dit.

Op dit moment is Windows Mobile beschikbaar op diverse toestellen. Zo biedt Acer drie toestellen aan, die vanaf heden verkrijgbaar zijn. Of de toestellen in Nederland ook te krijgen zijn, is niet duidelijk. Verder heeft HTC de HD2 aangekondigd met Windows Mobile 6.5 en de Touch2 is ook voorzien van Windows Mobile 6.5. De Touch2 is het mid-end-type, waarbij de HD2 een high-end-toestel is. Samsung heeft de Omnia Pro nog op stapel liggen, die wordt binnenkort officieel aangekondigd, de fabrikant had het toestel echter alwel bij. Sony Ericsson komt als laatst nog met de XPERIA X2, die al aangekondigd was.

Samsung gaat ook diverse toestellen van een update voorzien. Dat zijn in ieder geval de Omnia II en de Omnia QWERTY. Verder gaat ook HTC de Touch Pro 2 en de Touch Diamond 2 voorzien van een ROM-update. De ROM-updates van Samsung zijn reeds verkrijgbaar, die van HTC komen deze maand stelt Mark Moons, directeur van HTC Benelux.