Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft op zijn Chromium-weblog laten weten dat Adobe’s Flash Player als plug-in gaat integreren in zijn Chrome-browser. Chrome ondersteunde al Flash, maar volgens Google is de huidige plug-in-methode niet goed genoeg.

De stap van Google om Flash nog verder te integreren in Chrome is enerzijds opmerkelijk te noemen. Het bedrijf staat bekend als een groot voorvechter van HTML5, dat voor een groot deel functies van Flash over kan nemen. Anderzijds lijken Adobe en Google gezamenlijk een vuist te willen maken richting Apple, dat een fel tegenstander is van Adobe’s Flash. De relatie tussen Apple en Google is de laatste tijd behoorlijk bekoeld. Volgens bronnen zou Steve Jobs tijdens een bijeenkomst met medewerkers eerder dit jaar hebben laten weten dat Google er volgens hem op uit is de iPhone ‘te vermoorden’. "Wij zijn ons niet gaan bezighouden met zoeken", zei hij. "Zij zijn zich gaan bezighouden met telefoons. Vergis je niet, ze willen de iPhone het zwijgen opleggen. Wij zullen dat niet toelaten", aldus Jobs.

Ook Adobe kan op weinig sympathie rekenen van Jobs. Apple kreeg vanuit diverse kanten kritiek op het ontbreken van Flash op de iPad die deze week gelanceerd wordt in de Verenigde Staten. Volgens Jobs vraagt Flash veel te veel van de processor, zit het vol met bugs en is het een bron van beveiligingslekken. Apple zou meer zien in een combinatie van HTML5 en de H.264-technologie.

Er werd lange tijd gedacht dat Google eenzelfde mening toegedaan zou zijn, maar de aankondiging van vandaag lijkt het tegendeel te bewijzen. Onderliggende reden voor de verdere integratie van Flash in Chrome is volgens Google dat het huidige plug-in-systeem niet meer voldoet. Volgens het bedrijf heeft het systeem wel gezorgd voor veel innovatie op het internet, maar levert het ook problemen op voor plug-ins en browsers. De browser plug-in-interface is volgens Google te ruim gespecificeerd, te beperkt en wijkt af per browser en besturingssysteem. Dat leidt tot incompatibiliteit, verlies in prestaties en een aantal problemen op het gebied van beveiliging.

Google wil daarom een nieuw plug-in-framework gaan toepassen, genaamd "Pepper". Deze nieuwe API moet de eerder genoemde problemen van de huidige Netscape Plug-in Application Programming Interface (NPAPI) ondervangen. Google werkt daarin samen met Mozilla en Adobe en met laatstgenoemde gaat Google nu de eerste stappen nemen. Volgens Google is Flash de meestgebruikte plug-in en biedt het toegang tot een groot aantal applicaties op het internet.

Google heeft nu een eerste ontwikkelversie van Chrome gelanceerd waarin Flash geïntegreerd is. Het is dus niet nodig om Flash Player apart te installeren. Ook krijgen gebruikers van deze nieuwe ontwikkelversie automatisch de nieuwste updates van Flash Player binnen via het updatemechanisme van Chrome. Volgens Google biedt de integratie van Flash echter ook voordelen op het gebied van performance, doordat de plug-in naadloos wordt geïntegreerd in het rendering- en scriptingproces van de browser.

Hoewel de integratie van Flash uiteindelijk ook naar de consumentenversie van Chrome gaat komen is het niet duidelijk of Google gebruikers zelf de keuze gaat geven om Flash wel of niet te gebruiken. In de ontwikkelversie die hier te downloaden is, moet de interne Flash Player via de commandline geactiveerd worden.