Abonneer je gratis op Techzine!

Een groep van mensenrechtenorganisaties heeft Wikileaks in een brief gesommeerd om namen in de uitgelekte oorlogsdocumenten beter te censureren. Het grootste deel van de tienduizenden rapporten over de oorlog in Afghanistan zijn al gepubliceerd.

De mensenrechtenorganisaties stellen dat namen en andere informatie die kan leiden tot identificatie van onder meer Afghaanse burgers stuk voor stuk gecensureerd moeten worden. Het niet censureren van deze informatie zou Afghanen die het Amerikaanse leger geholpen hebben in gevaar brengen.

Wikileaks heeft momenteel 76.000 documenten gepubliceerd, en heeft aangegeven er nog 15.000 meer te willen publiceren.

De brief aan Wikileaks is ondertekend door een vijftal mensenrechtenorganisaties. Amnesty International, CIVIC, Open Society Institute, ICG en de onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie.

Een aantal critici, waaronder het Pentagon, beweren dat er in de al gepubliceerde documenten namen staan die een gevaar opleveren voor Afghanen die het Amerikaanse leger bijgestaan hebben in de oorlog. Afgelopen week eiste het Pentagon van Wikileaks dat ze de documenten terug moesten geven.

Vertegenwoordigers van de Taliban hebben publiekelijk aangekondigd dat ze de documenten gaan doorzoeken en mensen die de vijand geholpen hebben zullen straffen.

Mensenrechtenorganisaties geven aan zich zorgen te maken over de executies van Afghaanse burgers door onder meer de Taliban. De Afghaanse mensenrechtencommissie publiceerde eerder deze week cijfers waaruit bleek dat het aantal executies stijgt. In de eerste zeven maanden van dit jaar zouden er al 197 gevallen plaatsgevonden hebben, ter vergelijking met in totaal 225 in 2009.