Abonneer je gratis op Techzine!

Nokia gaat opnieuw investeren in het besturingssysteem Symbian. Het mobiele OS is flink achteruit gegaan sinds het succes van Apples iOS en Android. Symbian is een tijdje geleden al overgenomen door Nokia.

Symbian heeft nog maar een marktaandeel van 37 procent. Dit cijfer is flink gedaald sinds de komst van iOS en Android. Een aantal jaar geleden werd Symbian vrijwel door elke telefoonproducent gebruikt. Veel grote telefoonfabrikanten zijn ondertussen al overgestapt naar een andere OS en zij hebben ook aangekondigd geen Symbian-toestellen meer uit te brengen.

Niet alleen Nokia heeft geïnvesteerd in Symbian, ook de Europese Unie heeft een week geleden bekendgemaakt te gaan investeren. De Europese Unie zal Symbian 22 miljoen euro geven voor een onderzoeksproject, daarmee moet Symbian ervoor gaan zorgen dat het opensourcebesturingssysteem beschikbaar is voor cloud computing en andere mobiele apparaten.

Toch blijft Nokia volhouden dat Symbian het platform is om de massamarkt mee te bedienen. De telefoongigant wil daarom ook het platform inzetten om te concurreren tegen de goedkope Android-toestellen. Doordat Nokia nu de volledige controle heeft over de ontwikkeling van Symbian, kunnen vertragingen worden voorkomen. Vertragingen hebben voor Nokia het afgelopen jaar al flink wat omzet gekost. Nokia is vanaf 2008 al volledig eigenaar van Symbian, alleen heeft de telefoonfabrikant de code onder een open licentie gebracht bij de Symbian Foundation.