Abonneer je gratis op Techzine!

Zotac komt met drie nieuwe mini-ITX-moederborden die de ION-chipset aanboord hebben. Ze verschillen in het gebruikte werkgeheugen, het aantal USB-poorten en de manier waarop het moederbord van energie voorziet wordt. De moederborden worden passief gekoeld en zullen hun weg, gezien de specificaties, vinden naar HTPC’s.

De nieuwe moederborden lijken in veel opzichten op elkaar. Zo wordt de Intel Atom D525 dual-core processor gebruikt, die een kloksnelheid heeft van 1,8GHz, en is de GPU de NVIDIA NG-ION. Laatstgenoemde beschikt tevens over 512MB eigen DDR3-geheugen. De moederborden komen met twee SATA 3Gbps-poorten, Gigabit Ethernet en een WiFi-module (802.11n). Daarnaast wordt er 5.1-kanaals audio ondersteunt en komen de video-aansluitingen in de vorm van DVI en HDMI.

Voor zover de overeenkomsten. Zoals gezegd zijn er drie nieuwe moederborden, te weten de IONITX-R-E, IONITX-S-E en IONITX-T-E. De eerste van het stel, de R-versie, heeft twee DDR2-800 DIMM-sloten, één PCI-e 1x-slot en een normale ATX-voedings-aansluiting. Hij komt met zes USB 2.0-poorten aan het I/O-paneel en je kan er nog twee bijplaatsen via de headers op het moederbord.

De tweede, de S, maakt gebruik van DDR3-800 SO-DIMM-geheugen. Een toevoeging hierbij is dat hij twee USB 3.0-poorten heeft naast de vier USB 2.0-poorten. Ook deze variant wordt gevoed door middel van een normale ATX-voedings-aansluiting.

De laatste van het stel, de IONITX-T-E, maakt ook gebruik van SO-DIMM-geheugenmodules en komt met twee USB 3.0-poorten. Deze T-versie heeft tevens een PCI-e 4x-slot met een open einde. Opvallend aan de T-versie is dat hij al een geïntegreerde voeding heeft. Ook het vereiste power-brick, met een vermogen van 90 watt, komt bij het geheel geleverd.

De nieuwe moederborden van Zotac zullen binnenkort verkrijgbaar zijn. Een eventuele prijs is nog niet bekend.