Vorige week schreven we al dat WebApp-ontwikkelaars boos zijn op Apple omdat de WebApps veel trager zouden werken dan de normale iOS apps. Apple heeft nu bevestigt dat de WebApps inderdaad langzamer zijn, dit komt doordat de nieuwe snelle JavaScript-engine op iOS is beperkt tot alleen Safari. De WebApps die dus buiten Safari draaien missen bepaalde optimalisaties waardoor deze trager werken.

Apple liet aan The Register weten dat in de nieuwe Safari browser optimalisaties zitten die niet buiten de browser werken. Hierdoor maken deze geen gebruik van de nieuwe en snelle Javascript engine "Nitro". Ook enkele andere functies waaronder opslag en rendering die in de nieuwe mobiele Safari browser zijn verwerkt zijn niet toegankelijk voor andere apps dan Safari.

Het is dus niet zo dat specifiek de WebApps worden benadeelt. Ook alternatieve browsers en applicaties die content ophalen via een website worden benadeelt. Apple heeft niet laten weten waarom bepaalde optimalisaties alleen binnen Safari werken en niet erbuiten. Een logische verklaring ka nzijn omdat iOS versie 4.3 nog vrij nieuw is en Apple er simpelweg nog niet aan toegekomen is om deze functies overal in te voeren. Een andere verklaring kan zijn dat Apple inderdaad bepaalde applicaties wilt benadelen om er zo voor te zorgen dat andere appliaties beter scoren.

Er is echter nog een andere verklaring volgens Techblogger John Gruber, die beweerd dat het gaat om beveiliging. Om gebruik te maken van de Nitro engine is namelijk de ‘just-in-time’ (JIT) compilatie nodig. Om die te gebruiken moeten delen van het RAM geheugen worden aangemerkt als uitvoerbaar, Safari beschikt over die mogelijkheid maar alle andere apps niet. Apple voorkomt dit namelijk als beveiligingsmaatregel.

Apple heeft de exacte reden nog niet bekend gemaakt. Wellicht dat Apple nog met een verklaring komt of dat iOS 4.4 of 5.0 meer duidelijkheid gaat bieden!