Abonneer je gratis op Techzine!

Canonical stopt met het gratis verzenden van Ubuntu. Het bedrijf achter de software deed dit sinds 2005 maar stapt nu over op een andere manier van verspreiding.

Canonical maakt deze keuze omdat zij flink wat geld kunnen besparen wanneer zij niet meer voor iedereen de verzendkosten hoeft te betalen. Met het geld wat bespaard blijft wil het bedrijf gaan investeren in de doorontwikkeling van software en andere middelen waar de gebruiker baat bij heeft. Canonical betreurd het feit dat zij deze keuze moeten maken maar belooft dat de gebruiker er uiteindelijk het meeste profijt van zal hebben.

Canonical benadrukt dat zij gebruikers stimuleren om zelf de software te kopiëren en te verspreiden om zoveel mogelijk gebruikers te kunnen bereiken. Wanneer je nu aan een originele software cd wilt komen zal je deze moeten bestellen bij het bedrijf en ervoor moeten betalen. Daarnaast zullen de cd’s nog wel gewoon aan de community’s worden geleverd. Daarnaast zal het bedrijf binnenkort een proef lanceren met een online testomgeving waarin geïnteresseerde zelf op onderzoek uit kunnen gaan binnen Ubuntu.