Abonneer je gratis op Techzine!

Het is Mozilla-programmeurs gelukt om een PDF-lezer te bouwen gebaseerd op webtechnologieën. De reader kan nu een bestand tot op de pixel perfect opbouwen.

Het PDF-bestand, een onderzoekspaper, bevat opgemaakte tekst, afbeeldingen, tabellen en diagrammen. Met de hoge kwaliteit waarmee de PDF wordt opgebouwd, verklaarden programmeurs Andreas Gal en Chris Jones gisteren pdf.js volwassen genoeg om versienummer 0.2 te dragen.

Het pdf.js-project werd in juni aan de wereld onthuld. De software maakt gebruik van JavaScript en HTML5 om PDF-bestanden te verwerken en weer te geven. Nieuw in versie 0.2 is een verbeterde interface, ondersteuning voor TrueType-lettertypen, verbeterde grafische mogelijkheden en meer.

"We willen dat pdf.js met alle browsers werkt die HTML5 ondersteunen. En dat betekent, per definitie, dat pdf.js even goed moet werken op alle besturingssystemen waar die browsers op werken", zo vertelt de programmeur. Echter, op dit moment is dat nog niet het geval en werkt de pdf.js-software alleen in Mozilla’s Firefox. "De paper ziet er minder goed uit op andere platformen, net als in oudere Firefox-versies en zelfs nog slechter in andere browsers."

Mozilla is van plan om pdf.js in Firefox te stoppen en hoopt dat ook andere browserfabrikanten de software oppakken. Tot nu toe was het openen van PDF-bestanden langzaam, omdat deze bestanden veelal werden geopend met Adobe Reader. Echter, sinds enige tijd heeft Google ook een eigen, weliswaar incomplete, PDF-reader gebouwd en zijn er ook Adobe-alternatieven gekomen die mogelijk sneller werken.

Het pdf.js-project is echter nog niet klaar. Eerst worden de prestaties nog geoptimaliseerd en later wordt nog een andere, uitgebreidere documenttest gedaan, met een PDF-bestand van maar liefst 31 MB groot. Overigens ontbreekt ook nog de functie nog om tekst te kopiëren. Deze functie is afhankelijk van SVG-ondersteuning.