Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft voor 100 miljoen euro aan Suse Linux licenties gekocht van Attachmate. Het is de tweede keer dat Microsoft een groot aantal licenties inkoopt, in 2006 kocht Microsoft ook al flink wat Suse Linux-licenties in, destijds bij Novell, de vorige eigenaar van Suse Linux.

De nieuwe licenties die Microsoft heeft aangeschaft hebben een looptijd van 4 jaar. Microsoft koopt deze licenties niet om hun eigen bedrijfstoepassingen op te draaien maar om klanten te voorzien die graag een serverpark willen met zowel Windows- als Linux-servers. Daarnaast vrijwaart Microsoft bedrijven die Suse Linux gebruiken van eventuele toekomstige patentenclaims tegen Linux.

Attachmate en Microsoft hebben ook afgesproken om intensiever te gaan samenwerken zodat beide besturingssystemen beter met elkaar kunnen samenwerken. Een van de doelen is om Micrsoft System Center en Suse manager te kunnen laten samenwerken, een ander doel is gericht op cloudcomputing.

Microsoft heeft verder bekendgemaakt dat het de afgelopen vijf jaar maar liefst 725 klanten heeft voorzien van Suse Linux-licenties, totaal voor zo’n 300 miljoen dollar. Microsoft maakt dus ook gewoon winst op de verkoop van Suse Linux. Attachmate gaat deze 725 bestaande klanten nu ook voorzien van ondersteuning.

Attachmate nam ongeveer een half jaar geleden Novell over en kreeg daarbij onder andere Suse Linux in handen. Inmiddels functioneert Suse Linux als zelfstandig onderdeel binnen Attachmate. Zowel Microsoft als Dell zijn overtuigd van de goede doorontwikkeling van Suse Linux onder de vlag van Attachmate. Beide bedrijven gaan dan ook door met het verkopen van Suse Linux.