Microsoft lijkt het bloggen te pakken te hebben over Windows 8, vandaag verscheen weer een nieuwe blog, deze keer over het vernieuwde bestandsbeheer dat Windows 8 zal krijgen. Een van de meest gebruikte functionaliteiten in een besturingssysteem is toch wel kopiëren, verplaatsen, hernoemen en het verwijderen van bestanden oftewel bestandsbeheer. Microsoft heeft al deze functies flink vernieuwd.

Als we terug kijken naar de laatste Windows versies, dan kunnen we stellen dat het al even geleden is dat Microsoft echt iets verandert heeft aan deze functies. Hooguit het design is hier en daar wat aangepast, maar de functionaliteit is eigenlijk altijd hetzelfde gebleven.

Microsoft geeft aan dat 50 procent van de totale commando’s uitgevoerd in Windows 7 te maken hebben met bestandsbeheer. In Windows 8 wilde ze er dan ook voor zorgen dat deze acties nog beter, makkelijker en functioneler zijn dan voorheen.

Microsoft heeft een analyze gemaakt van al deze bestandsbeheer acties en kwam erachter dat de helft ervan binnen 10 seconde is voltooid. Maar kwam ook tot de conclusie dat 20 procent van deze acties meer dan 2 minuten duurt, dit doordat mensen tegenwoordig onder andere veel foto’s maken. Microsoft laat weten dat de voorgaande versies van Windows Explorer deze taken prima kan afhandelen maar dat deze niet is geoptimaliseerd grote kopieeracties of meerdere kopieeropdrachten tegelijkertijd. Ook wist Microsoft ons te vertellen dat slechts 0,45 procent van de Windows 7 computers gebruik maakt van alternatieve kopieerprogramma’s om dit te versnellen, zoals TeraCopy, FastCopy en Copy Handler.

Ook kwam Microsoft te de conclusie dat er nogal eens wat misgaat met de bestandsbeheer acties, in totaal zou 5,61 procent van alle acties falen. Al met al voldoende reden voor Microsoft om het in Windows 8 flink te verbeteren.

Microsoft heeft drie doelstelling voor Windows 8 met betrekking tot bestandsbeheer. De eerste doelstelling is dat Microsoft één plek wil creëren om alle bestandsbeheer acties te beheren, de tweede is dat het alleen nog duidelijke informatie wil verschaffen en overbodige afleidingen wil verwijderen en de derde doelstelling is dat het de gebruiker zoveel mogelijk controle wil geven over de acties die worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door een bepaalde actie te pauzeren.

Hieronder is een video te vinden van Microsoft met meer uitleg, en daaronder is een lading door Microsoft beschikbaar gestelde screenshots te vinden, hoe de nieuwe bestandsbeheerfuncties eruit komen te zien.