Google zou zich momenteel aan het voorbereiden zijn op de lancering van een eigen muziekwinkel à la Apple iTunes. De New York Times zegt anonieme bronnen gesproken te hebben die beweren dat Google momenteel erg druk in gesprek is met verschillende platenmaatschappijen. Google wil de rechten verkrijgen om de nummers van de platenmaatschappijen te verkopen in Google’s nieuwe muziekwinkel.

Google zou de nieuwe muziekwinkel mogelijk aan gaan koppelen aan de Music Beta applicatie die momenteel in de Verenigde Staten al beschikbaar is. Hiermee kan met muziek opslaan in Google’s Cloud en deze daarna via een stream afluisteren op verschillende apparaten.

Voor de Music Beta dienst waarbij de muziek uit de Cloud wordt gestreamed heeft Google geen licenties afgesloten bij de platenmaatschappijen. Google is van mening dat het met deze dienst geen muziekaanbiedt maar slechts de bestaande muziekcollectie van gebruikers beter beschikbaar maakt. De platenmaatschappijen denken hier waarschijnlijk anders over en dit zou mogelijk voor problemen kunnen zorgen tijdens de onderhandelingen.

De nieuwe muziekwinkel van Google zal niet alleen muziek streamen naar gebruikers maar ook de mogelijkheid moeten gaan bieden om de MP3 bestanden te downloaden.

Eigenlijk wil Google nu dus een muziekwinkel openen zoals Apple iTunes terwijl Apple ondertussen bezig is om iCloud uit te rollen waarbij het muziek wil gaan steamen vanuit de Cloud zoals de Music Beta dienst van Google. Men is als het ware elkaars producten aan het overnemen.

Volgens de New York Times zou Google als doel hebben om de nieuwe muziekwinkel te lanceren voordat Apple de nieuwe dienst iTunes match beschikbaar maakt. iTunes match stelt gebruikers in staat om hun offline muziekdatabase te synchroniseren met de iTunes store. Apple’s intentie is om iTunes match eind oktober aan te kunnen bieden, de vraag is of Google voor die tijd alle onderhandelingen met platenmaatschappijen heeft afgerond.