Abonneer je gratis op Techzine!

Het is een kwestie van tijd voordat de cd definitief uit het straatbeeld verdwijnt. Grote platenmaatschappijen zien het niet langer zitten om in de toekomst muziek nog uit te brengen op deze optische schijfjes. In plaats van muziek op een schijfje te kopen zullen liefhebbers hun favoriete muziek moeten streamen of downloaden via iTunes of gerelateerde diensten.

Dat meldt het muziektijdschrift Side-line op zijn website. Volgens de redacteuren zullen cd’s eind volgend jaar al niet meer verkrijgbaar zijn, maar mogelijk zelfs nog eerder. Alleen gelimiteerde oplages zullen nog in de handel blijven, maar dat is niet voor iedere artiest weggelegd.

De redactie heeft contact opgenomen met diverse grote platenmaatschappijen uit de muziekindustrie, maar geen van hen wenste een officiële reactie te geven op de berichtgeving. De redacteuren benadrukken dat zij ‘off the record’ de plannen wel degelijk bevestigen. Een exacte datum konden of wilden ze niet noemen.

Het is niet de eerste keer dat het einde van de compact disc wordt voorspeld. Bernard Van Isacker, de hoofdredacteur van het muziekblad, deed al eerder een vergelijkbare voorspelling. Volgens hem bieden gelimiteerde opgaves een meerwaarde ten opzichte van normale cd’s, omdat ze een mooi design hebben en bonusmateriaal bevatten. Het aanbieden van downloads is volgens hem een logische substitutie. Jammer voor die verzamelaar die graag hard copies in zijn handen heeft en ondernemers die de blinkende schijfjes verkopen.

Maar elk nadeel heeft ook zijn voordeel: als platenmaatschappijen besluiten om niet langer cd’s te verkopen, blijft er geld over dat gebruikt kan worden voor marketingdoeleinden. Hierdoor zullen artiesten meer geld binnenslepen en naar alle waarschijnlijkheid meer muziek blijven produceren. Op de lange termijn zou iedereen hiervan moeten profiteren. Of dat ook daadwerkelijk zo is, blijft koffiedik kijken.