Abonneer je gratis op Techzine!

De toekomstige BlackBerry-toestellen krijgen niet alleen een nieuw besturingssysteem: ze zullen ook nog eens in een nieuw jasje gestoken worden. Met de laatste technische snufjes en fris nieuw uiterlijk wil Research In Motion (RIM) het vertrouwen terugwinnen van de consumenten en investeerders.

Vorige maand kondigde RIM het nieuwe besturingssysteem BBX aan. BBX ondersteunt de clouddiensten van BlackBerry en biedt ondersteuning voor HTML5. Tevens zal het mogelijk zijn om Android-apps te gebruiken op de tablets en smartphones met het BBX besturingssysteem. BBX bevat ook de nieuwe BlackBerry Cascades UI Framework, waarmee geavanceerdere graphics getoond kunnen worden. Ook biedt het nieuwe besturingssysteem betere ondersteuning voor Super apps. Op termijn zal BBX dan ook de huidige besturingssystemen BlackBerry OS en QNX gaan vervangen.

Om ervoor te zorgen dat de e-mailapplicatie en apps goed draaien op het nieuwe besturingssysteem, zal RIM de toekomstige toestellen dezelfde resolutieverhoudingen geven als de nieuwe PlayBook. Deze heeft een aspect ratio van 16:9 en heeft een resolutie van 1024 bij 600 pixels. Hiermee wil de smartphone fabrikant bereiken dat apps zowel voor de tablet als voor de smartphone geschikt zijn. Het qwerty-toetsenbord zal net als bij de Torch-modellen weggelaten worden.

De eerste BlackBerry-smartphones en nieuwe versie van de PlayBook die voorzien zijn van BBX zullen in februari 2012 voor de consument beschikbaar zijn.