Het Taiwanese computerbedrijf Acer voorspelt dat tablets en ultrabooks dit jaar flink in prijs zullen dalen. Aan het einde van jaar zullen consumenten high-end tablets kunnen kopen voor 299 dollar en zal de gemiddelde prijs van een ultrabook zijn gedaald tot 799 dollar.

Dat zegt Jim Wong, topman bij Acer, in een interview met NU.nl. Hij stelt dat de komst van tablets met Windows 8 een prijsverlaging teweeg zal brengen. Wong benadrukt dat tablets met een prijskaartje van 500 dollar en meer zullen blijven bestaan, maar dat consumenten met Kerstmis een volwaardige, high-end tablet kunnen kopen voor een prijs van rond de 300 dollar. "Dat is nu niet het geval, behalve als er extreem mee gestunt wordt", aldus Wong.

Eenzelfde prijsverlaging ligt volgens Wong ook in het verschiet voor ultrabooks. Momenteel moeten consumenten gemiddeld zo’n 1000 dollar neertellen voor een ultrabook, ongeacht het merk. Wong voorspelt dat de gemiddelde prijs van ultrabooks dit jaar zal dalen naar 799 dollar. Doordat steeds meer fabrikanten hebben aangekondigd met diverse ultrabookmodellen op de markt te zullen komen dit jaar, is het aannemelijk dat deze ontwikkeling ten grondslag ligt aan de prijsdaling. Zo kondigden onder meer Samsung, Asus, Toshiba en Hewlett Packard aan dit jaar diverse nieuwe ultrabooks op de markt te zullen brengen.

Analisten verkondigen al enige tijd dezelfde mening als Wong. Door voorraadvorming, toenemende concurrentie op de tabletmarkt en de komst van nieuwe generaties tablets (voorzien van Windows 8) verwachten deskundigen dat de prijs van tablets dit jaar aanzienlijk zullen dalen.

Chipfabrikant Intel verkondigde vorig jaar dat het nauw samenwerkt met leveranciers en fabrikanten om de prijs van ultrabooks te verlagen. Het bedrijf benadrukt wel dat de prijsverlaging niet van vandaag op morgen zal plaatsvinden: dat vergt de nodige tijd. Een prijsverlaging van de chips, iets waar diverse fabrikanten onlangs om hebben gevraagd, is volgens het bedrijf niet het middel om tot lagere prijzen te komen. Het bedrijf schat dat het mogelijk moet zijn dat het gemiddelde prijsniveau voor ultrabooks zakt naar 699 dollar.