Abonneer je gratis op Techzine!

Het afgelopen jaar zijn er 30 miljoen smartphones verkocht die zijn uitgerust met Near Field Communication technologie (NFC). Dat is ruim tien keer zoveel als in 2010. Volgens de laatste prognose zal het aantal verkochte NFC-smartphones in 2016 zijn toegenomen tot 700 miljoen.

Dat schrijven de onderzoekers van Berg Insight. Dit onderzoeksbureau brengt ieder jaar de verkoop van smartphones die zijn uitgerust met NFC-technologie in kaart.

De onderzoekers schatten dat de verkoop van het aantal NFC-smartphones stijgt met 87,8 procent. Dat zou betekenen dat er in 2016 ruim 700 miljoen mobiele telefoons met NFC-technologie over de toonbank zullen gaan. Vanwege de dalende kosten zullen steeds meer fabrikanten ervoor kiezen om hu smartphones uit te rusten met NFC. Tevens zal de vraag naar smartphones in de toekomst alleen nog maar verder toenemen, aldus de onderzoekers.

NFC-technologie kan gebruikt worden om bijvoorbeeld beveiligde mobiele betalingen te verrichten, elektronische tickets te bestellen of informatie uit te wisselen. "Het zal enige tijd in beslag nemen voordat belanghebbenden een businessmodel overeenkomen voor dergelijke betaalnetwerken. Andere toepassingen daarentegen kunnen hen overtuigen om NFC te integreren in mid-range en high-end toestellen", aldus de onderzoekers.

Op dit moment zijn nog niet veel smartphones uitgerust met NFC-technologie. De Google Nexus S, Galaxy Nexus, Sony Xperia S en de BlackBerry Bold 9790 zijn enkele smartphones die al wel over deze technologie beschikken. Feit is dat consumenten nog steeds niet echt warmlopen om via de mobiele telefoon betalingen te verrichten. Consumenten maken zich grote zorgen over de veiligheid van het systeem. Daarnaast zijn er ook nog maar weinig ondernemers die deze dienst aanbieden aan de consument. In de Verenigde Staten wordt momenteel geëxperimenteerd met mobiele betalen.