Abonneer je gratis op Techzine!

Op 1 juli dit jaar zullen de mobiele belkosten en internettarieven bij gebruik in het buitenland worden verlaagd. Hiertoe heeft de Europese Unie besloten. In 2014 zullen de tarieven nogmaals dalen.

Met ingang van 1 juli zal binnen de Europese Unie een telefoongesprek maximaal 29 cent per minuut kosten. Daarnaast mag er maximaal negen cent voor een sms worden gevraagd en kost het verbruik van een megabyte maximaal 70 cent. Tot deze nieuwe tarieven zijn de Europese Commissie, het Europees Parlement en alle 27 lidstaten van de EU woensdag gekomen. Echter is de nieuwe regeling pas echt van kracht wanneer het Parlement akkoord gaat. Dit gebeurt naar alle verwachting in mei. Vervolgens zullen alle 27 lidstaten in juni officieel hun stemmen uitbrengen.

Met deze planning worden de nieuwe en goedkopere tarieven net voor de zomer in werking gezet. Dit is "geweldig nieuws", volgens Europees Commissaris Neelie Kroes. De maximumtarieven zijn bedoeld als bescherming van de consument. Wanneer de nieuwe tarieven van kracht zijn gegaan, zullen deze van kracht zijn tot 2017. Daarna hoopt de Europese Unie op een lage prijs door toenemende concurrentie.