Abonneer je gratis op Techzine!

De makers van de mobiele applicatie Girls Around Me hebben hun applicatie noodgedwongen offline gehaald. Het bleek dat de applicatie mannen bijzonder goed hielp bij het stalken van vrouwen. De applicatie toont namelijk vrouwen die in de buurt zijn op een plattegrond.

Om de locatie van deze vrouwen te kunnen tonen gebruikte de applicatie gegevens van de populaire applicatie Foursquare. Hiermee toonde de applicatie elke bar of andere locatie waar vrouwen in zijn gecheckt. Naast de locatie toonde de applicatie ook gekoppelde informatie zoals een Facebook-profiel. In sommige gevallen was deze data compleet met foto’s en huidige relatie-status te verkrijgen.

Dit alles zorgde ervoor dat mannen vaak konden zien hoeveel van de aanwezige vrouwen vrijgezel zijn. Aan de hand van de informatie die in de app getoond werd konden deze mannen de vrouwen vervolgens aanspreken, gewapend met meer informatie dan ze misschien lief zouden hebben.

Met deze reden hebben de makers van Foursquare het gebruik van haar API voor Girls Around Me geblokkeerd op basis van de privacyvoorwaarden. Dit heeft er vervolgens toe geleid dat de ontwikkelaar van Girls Around Me, het Russische bedrijf i-Free, de applicatie uit de App Store heeft verwijderd.

Echter valt er i-Free weinig te verwijten. Het bedrijf heeft namelijk enkel informatie getoond en gedeeld die mensen zelf beschikbaar stellen. Zo kiezen mensen er zelf voor om verschillende informatie op Facebook open te laten voor vreemden en ditzelfde geldt tevens voor het gebruik van Foursquare. Mensen weten van te voren waar zij aan beginnen en maken zelf de keuze om deze informatie te tonen. i-Free maakt hier alleen maar dankbaar gebruik van. Echter wordt de informatie dan ineens getoond op een manier die de gebruiker niet verwachtte, wat kan shockeren. Veel gebruikers zijn zich er dan ook niet van bewust hoeveel data en informatie zij eigenlijk wel niet delen op sociale netwerksites, vooral wanneer de data van meerdere sites wordt samengevoegd wordt het ineens nogal veel.