Abonneer je gratis op Techzine!

Google Translate bestaat zes jaar en dat vierde het internetbedrijf gisteren. Volgens Translate-ingenieur Frank Och is deze gratis online dienst van Google een groot succes: maandelijks weten meer dan 200 miljoen gebruikers hun weg te vinden naar de vertaaldienst.

Met Google Translate kunnen gebruikers een woord, tekst of zelfs een hele webpagina laten vertalen. Al in 2001 bood Google een eerste vertaaldienst, maar deze beschikte over het volledige vocabulair van slechts 8 talen. Vandaag de dag kan Google Translate teksten vertalen in 64 verschillende talen.

Frank Och laat weten dat het vertaalwerk in de beginjaren zeer moeizaam verliep. "In de beginperiode was ons systeem te langzaam om als een praktische dienst aan te bieden aan het publiek: we hadden 40 uur en 1000 machines nodig om 1000 zinnen te vertalen", aldus Och. Daarom richtten de ingenieurs zich destijds op het verbeteren van de snelheid. Een jaar later was het systeem in staat om een zin te vertalen in slechts één seconde. In 2006, toen Google Translate publiekelijk werd gelanceerd, konden gebruikers hun teksten van het Chinees en Arabisch vertalen naar het Engels. Sindsdien zijn tientallen nieuwe talen toegevoegd.

Och weet eveneens te melden dat reizigers steeds vaker gebruik maken van de dienst. Als zij bijvoorbeeld in een restaurant zitten en het menu niet begrijpen, surfen zij naar Google Translate om te kijken wat de keuken serveert. Hierdoor is het verkeer naar de vertaaldienst in een jaar tijd verviervoudigd. 92 procent van al het verkeer is afkomstig van buiten de landsgrenzen van de VS.

Om te illustreren hoe veel internetters dagelijks gebruik maken van Google Translate, zegt Och dat dit gelijk staat aan het lezen van één miljoen boeken per dag. Over de toekomst van Google Translate is Och uitermate positief. Het is zijn wens om de taalbarrière volledig omver te werpen. "Wij verbeelden ons een toekomst waar iedereen ter wereld ieder soort informatie kan consumeren en delen, ongeacht in welke taal deze is geschreven." Hij kijkt dan ook rijkhalzend uit naar de komende zes jaar, waarin ons ongetwijfeld nog veel veranderingen op staan te wachten.