Abonneer je gratis op Techzine!

Het Amerikaanse computer- en softwarebedrijf Microsoft wil torrentverkeer aan banden gaan leggen. Om dat te bereiken heeft het bedrijf 100.000 dollar geïnvesteerd in een Russische startup met de naam Pirate Pay.

Pirate Pay zegt dat het software heeft ontwikkeld waarmee het bedrijf bittorent-verkeer kan opsporen en stopzetten. Het bedrijf heeft technologie ontworpen waarmee het bestaande torents kan aanvallen, waardoor het voor gebruikers onmogelijk wordt om deze te downloaden. In een eerste proef slaagde het bedrijf erin om, in samenwerking met Walt Disney Studios en Sony Pictures, tienduizenden downloads te stoppen.

Het eerste prototype van deze technologie is drie jaar geleden ontworpen. Weliswaar werkte het naar behoren, maar beseften de ontwikkelaars dat ze veel meer voor de industrie konden betekenen met hun technologie. Daarop ging men deze software verder doorontwikkelen. Eén van de investeerders in deze technologie is Microsoft: het bedrijf doneerde een bedrag van 100.000 dollar aan de Russische startup.

Hoe de technologie precies werkt willen de ontwikkelaars niet uit de doeken doen. Voor zover we kunnen achterhalen maakt het programma contact met iedere P2P-client en verstuurt het vervolgens misleidende informatie over het IP-adres. Zodoende wordt de verbinding tussen de gebruikers die een bepaalde film aanbieden via een torrentnetwerk verbroken.

Platenmaatschappijen en filmstudio’s kunnen de diensten van de ontwikkelaars inhuren. Wat zij precies vragen voor hun dienstverlening is onbekend, maar naar verluidt bedraagt de vergoeding een slordige 12.000 tot 50.000 dollar per project, afhankelijk van de omvang. TorrentFreak adviseert bedrijven echter om dit geld te investeren in het verbeteren van het legale aanbod.