Abonneer je gratis op Techzine!

Mogelijk zal Microsoft voor Windows 8 geen retailversie meer uitbrengen. In plaats zal alleen een upgrade- en OEM-versie beschikbaar komen.

Dit melden Microsoft-insiders Paul Thurrot en Mary Jo Foley. Mogelijk zal Microsoft slechts twee versies van Windows 8 uit gaan brengen: de upgrade-dvd en een versie voor systeemfabrikanten.

De Windows 8 System Builder Kit, zoals de OEM-versie voluit heet, zou de versie zijn die je moet kopen als je Windows 8 wilt draaien op een systeem dat je zelf hebt gebouwd. Deze versie kwalificeert als ‘volledige versie’ en vereist dus geen vorige Windows-licentie.

Voor de upgradeversie is een vorige licentie van Windows XP, Windows Vista of Windows 7 vereist. Met deze upgradeversie is het overigens wel mogelijk om een schone installatie uit te voeren. De upgradeversie zal voor beperkte tijd 40 dollar gaan kosten. Wat de upgradeprijs daarna wordt, is nog onduidelijk, maar Paul Thurrot hoopt dat Microsoft de prijs van 40 dollar permanent maakt.

Met Windows 7 en eerder bracht Microsoft altijd een winkelversie van het operating system uit. Deze versie was echter vrij duur: Windows 7 Professional kostte nieuw in de winkel in 2009 ongeveer 300 euro, terwijl Windows 8 straks dus verkrijgbaar is via Microsoft voor een aanzienlijk lager bedrag.