De Raspberry Pi Foundation heeft een nieuwe turbo-modus ingebouwd in de Raspberry Pi, dit zorgt ervoor dat de overklok en overvolt instellingen dynamisch geregeld worden. Nog belangrijker is dat deze feature ervoor zorgt dat de garantie behouden blijft, dit was voorheen anders toen klok- en voltinstellingen nog via een config.txt bestand gewijzigd moesten worden.

Het apparaatje, dat is ontwikkeld als stimulans voor elementaire informatica op scholen, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldberoemd computertje binnen de IT-wereld. Gebruikers kunnen met de nieuw geintroduceerde turbo-mogelijkheid kiezen uit vijf verschillende overklok-profielen. De hoogste bedraagt 1 GHz. De turbo wordt alleen bij hoge belastingen ingeschakeld en zal ervoor zorgen dat de temperatuur van de chip nooit boven de 85 graden celsius uit zal komen.

De oude klokfrequentie was vastgezet op 700 Mhz, maar met deze nieuwe turbo kan het systeem gemakkelijk de 1 GHz halen en presteert het beduidend beter in de benchmarks. De processor wordt maximaal 52 procent sneller met het verwerken van integers, 64 procent sneller met het verwerken van commagetallen en 55 procent sneller met het omgaan van geheugen.