Microsoft heeft een nieuwe JavaScript-ontwikkelomgeving genaamd TypeScript uitgebracht. TypeScript is gemaakt om ontwikkelaars te ondersteunen in het schrijven van complexere JavaScript-applicaties. De ontwikkelomgeving is gratis en opensource, de JavaScriptcode die het produceert draait in alle browsers en op alle besturingssystemen.

TypeScript wordt gepresenteerd als de redder van de ontwikkelaar, dit omdat de programmeeromgeving vele hulpmiddelen moet gaan bieden om complexe applicaties te kunnen bouwen, die vaak worden gebruikt in combinatie met HTML 5. Ook zou TypeScript handig zijn om te gebruiken bij het bouwen van Windows 8 Store Apps.

Microsoft Technical Fellow, Anders Hejlsberg, stelt dat TypeScript nodig is omdat JavaScript nooit bedoeld was voor de taken die men vandaag de dag daarmee moet uitvoeren, JavScript mist de structuur die ontwikkelaars wel terugvinden in andere programmeertalen. TypeScript is ontwikkeld om die missende delen op te vullen door middel van onder andere static typing en classes.

Overigens werkt bestaande JavaScript code gewoon in TypeScript, net als de JavaScript-libraries. Naast een los programma is er ook een TypeScript editor plugin voor Visual Studio 2012 uitgebracht en zijn er voorbeelden van de TypeScript-code aanwezig.