Kickstarter-project gestopt wegens inmenging Apple

Abonneer je gratis op Techzine!

De POP-oplader, een draagbaar laadstation speciaal ontworpen om zowel iPhones als iPads op te laden, was één van de vele project op Kickstarter dat hoopt op genoeg publieke fondswerving om het product te kunnen realiseren. Dit project haalde eerder dit jaar zijn benodigde doel om te beginnen aan de productie, maar is alsnog afgezegd omdat Apple hier een stokje voor zou hebben gestoken.

Jamie Siminoff, Edison Junior’s CEO, schreef in een update op zijn Kickstarter-projectpagina dat het bedrijf desondanks de succesvolle fondswerving toch niet door kon gaan met de productie van het apparaat, omdat Apple niet toe zou staan dat er Lightning-connectors gebruikt mag worden samen met de recent verouderde 30-pin connectoren. Het originele plan van Edison Junior was om een product te ontwikkelen dat geleverd zou worden met twee Lightning-connectoren en twee 30 pin-connectoren.

Siminoff schrijft vervolgens dat de Kickstarter-site “geen mechanisme heeft om iedereen zijn financiële bijdrage terug te storten” en daarom ziet het bedrijf zich genoodzaakt om het project over te hevelen naar de concurrerende Christie Street-site, om daar het bedrag van 139.170 dollar terug te kunnen geven aan de gebruikers.

Vele mensen vallen over het feit dat de eigenaar van Christie Street niemand minder is dan Siminoff zelf. The Verge nam contact op met Siminoff over de geruchten rondom de spontane terugtrekking van het project. Siminoff liet weten dat het kiezen om geld terug te geven via Christie Street, inderdaad een delicate situatie oplevert, maar dat het nog altijd beter is dan handmatig 1.000 gebruikers contacteren om het geld terug te kunnen storten. Dit omdat dat uit logistiek perspectief voor veel problemen zou zorgen.

Over de beslissing van Apple stelt Siminoff dat het niet specifiek de 30 pin-connector betreft waar Apple over zou vallen, "ze lieten ons weten dat ze niet toelaten dat de Lightning-connector op een apparaat geleverd zou worden wat ook gebruik maakt van andere connectoren." Verder stelt Siminoff na de vakantieperiode te bekijken of er nog een toekomst is voor de POP-oplader.