Adobe stelt broncode eerste Photoshop beschikbaar

Abonneer je gratis op Techzine!

Adobe heeft de broncode van het originele Photoshop gratis beschikbaar gesteld. De eerste versie van de fotobewerkingssoftware werd 23 jaar geleden uitgebracht en keert nu terug als gratis download.

Adobe is een overeenkomst aangegaan met het Computer Science Museum, waardoor de laatstgenoemde de publicatie van de broncode op zich neemt. Photoshop 1.0.1 werd enkel voor Apple-computers uitgegeven. Omdat computers in de voorbij 23 jaar aardig veranderd zijn, wordt het nog een flinke kluif om de software ook werkelijk te kunnen draaien.

Voordat Photoshop voor de consument beschikbaar kwam ging het door het leven onder de naam Display, dit programma bestond al in de jaren ’80. In 1989 ging Adobe een overeenkomst aan om het programma aan de consument aan te bieden, een jaar later werd dat werkelijkheid.

Adobe Photoshop 1.0.1 werd door één persoon gebouwd. Thomas Knol heeft het programma voor het grootste gedeelte geschreven in de programmeertaal Pascal en had zo’n 128.000 regels code nodig.

Mocht je de nostalgie zelf mee willen maken: De broncode van Photoshop 1.0.1 is te downloaden via de website van het Computer Science Museum.