Vernieuwd patent suggereert komst Apple’s ‘iWatch’

Abonneer je gratis op Techzine!

Een vernieuwde patentaanvraag van Apple vertelt dat het bedrijf inderdaad speelt met het concept van een smartwatch. Het patent laat onder andere een volledig doorlopend, flexibel touchscreen zien.

Het patent is al in augustus 2011 aangevraagd door Apple, maar is nu aangepast, waardoor nieuwe details naar boven komen. De "draagbare accesoire" verbindt met andere apparaten via Bluetooth of WiFi en geeft actuele informatie weer op een flexibel scherm. Het horloge kan ook verbinding maken via kabels, om bijvoorbeeld op te laden of synchroniseren.

Opvallend is de notie van een bistabiele veer die het apparaat om de pols houdt. Geen knoopjes, maar laagjes flexibel staal die zowel recht als om de pols in stabiele toestand blijft. Door te slaan op de rechte smartwatch krult deze om de pols van de gebruiker, vandaar de term slap bracelet of slap wrap.

Hoewel het patent hoofdzakelijk de slap wrap noemt, spreekt Apple in de kanttekeningen van andere opties zoals klemmen of klittenband. Op die manier laat het bedrijf ruimte in het patent om te spelen met het design.

De ‘iWatch’ komt in een enkele maat, die iedere pols past. Sensoren met "Eind-detectie" zouden lezen waar de polsband verbinding maakt en zet het ongebruikte gedeelte van het scherm uit. Het touchscreen zelf zou al kunnen weten waar het scherm moet overlopen.

Zodra de polsband wordt gedragen loopt het scherm volgens het patent volledig door, dus ook het stuk dat over de aanhechting loopt. Componenten als de batterij of andere hardware worden verborgen door de display op het punt waar de twee uiteinden overlappen.


De gebruiker kan met het ontwerp onder andere een playlist bewerken, recente oproepen raadplegen en reageren op tekstberichten met een virtueel toetsenbord op de polsband. Vernieuwender is interactie met digitale kaarten via het apparaat. Eerder spraken geruchten ook al van Siri-integratie op de smartwatch.

Technieken als kinetische energie en zonnecellen helpen de batterij van het apparaat op peil te houden. Gebruik van een AMOLED-display zou de accuduur ook ten goede komen, hoewel Apple nog geen producten met die technologie heeft uitgebracht.


Het bestaan van het ‘iWatch’ project is nu moeilijk te ontkennen voor Apple. Steeds meer bedrijven lijken ook brood te zien in de smartwatch nu veel trendwatchers de draagbare computer als de volgende stap zien in mobiele technologie. Eerder hoorden we al geluiden dat Google en Samsung werken aan een slim horloge.