2min

De Consumentenbond heeft in een persbericht uitgehaald naar de fabrikanten van smartphones en tablets, de bond vind dat fabrikanten transparanter moeten zijn over de opslagcapaciteit van de toestellen. De fabrikanten zouden moeten vermelden hoeveel ruimte er nog beschikbaar is en niet hoeveel de totale capaciteit is.

Op dit moment is het zo dat fabrikanten altijd de totale opslagcapaciteit vermelden, waarbij de meest voorkomende hoeveelheden 8GB, 16GB of 32GB zijn. Van deze opslagcapaciteit moet echter de installatie van het besturingssysteem en alle meegeleverde apps nog af. Het gevolg is dat je situaties krijgt waarbij je een smartphone koopt met 16GB en er nog maar minder als 8GB beschikbaar is, door de installatie van het besturingssysteem en de meegeleverde apps.

Op Android is het probleem ook dat deze meegeleverde apps, die in veel gevallen ook gewoon niet gebruikt worden, niet zijn te verwijderen. Een standaard Android-installatie is ongeveer 3GB, waardoor je met 16GB aan opslagcapaciteit nog 13GB over houdt. Dit hebben we bekeken op de Nexus 4, het laatste Android-toestel van Google zelf. Als we dat dan vergelijken met de Galaxy S4 van Samsung, die toch wel het meest negatief uit de test komt, dan zien we dat er maar liefst 7GB verloren gaat en er maar 9GB over blijft voor de gebruiker. Ook hebben we dit toestel nader bestudeert om te kijken welke apps er zoveel ruimte in nemen maar echt een duidelijke reden konden we niet vinden. Het lijkt er dus op dat alle aanpassingen die Samsung heeft gedaan in Touchwiz en de innovaties qua bediening ook ten kosten gaan van de nodige schijfruimte.

De Consumentenbond pleit er nu voor dat de fabrikanten de netto opslagcapaciteit gaan vermelden. Wij op de redactie denken dat het dan een zooi wordt omdat die cijfers ontzettend uiteen gaan lopen en het voor de consument er niet duidelijker en makkelijker op wordt. Mensen gaan dan in veel gevallen onnodig twijfelen hoeveel opslagcapaciteit ze nu eigenlijk nodig hebben. Wij denken dat de fabrikanten beter kunnen beloven dat er altijd minimaal 75 procent van de opslagcapaciteit beschikbaar is. Dat getal is prima haalbaar en het zorgt er ook voor dat er minder apps worden voor geïnstalleerd op de smartphones.

Een goed voorbeeld is het systeem dat Nokia hanteert. Die installeren veel apps niet voor op de smartphones, maar plaatsen snelkoppelingen naar een applicatie in de Windows Store. Gebruikers kunnen dan zelf bepalen of ze die app willen installeren of niet. Wel zouden wij dan ook groot voorstander zijn van de mogelijkheid om de snelkoppeling te verwijderen als je de app niet interessant vindt.