min

Tags in dit artikel

, ,

T-Mobile heeft aangekondigd dat het gratis WiFi in het centrum van Rotterdam heeft gelanceerd. Dit WiFi-netwerk werkt echter op 5 GHz, in plaats van 2,4 GHz, waardoor maar weinig smartphonegebruikers van het netwerk gebruik kunnen maken.

T-Mobile WiFiZone is een gesloten en beveiligd netwerk dat gebruik maakt van EAP-SIM-authenticatie.

Waarschijnlijk heeft de telecomprovider voor de 5 GHz-frequentie gekozen omdat WiFi op 2,4 GHz al vrij vol zit, zeker in een drukke stad als Rotterdam. De 5 GHz-frequentie is nog relatief leeg.

WLAN’s op 5 GHz zijn er echter nog maar weinig, omdat het relatief nieuw is. Hierdoor ondersteunen ook nog maar weinig smartphones de frequentie. Op dit moment zijn het voornamelijk de high-endsmartphones die overweg kunnen met deze WiFi-frequentie, onder meer de HTC One, Samsung Galaxy S2 en nieuwer en de iPhone 5 ondersteunen de techniek.

Het gebruik van de WiFi-zone door T-Mobile-klanten zal geen invloed hebben op de databundel van de gebruiker, in ieder geval tijdens de proefperiode. Eerder leek het erop dat dit wel ging gebeuren en het is mogelijk dat dat later alsnog in rekening zal worden gebracht.

De WiFi-zone is als aanvulling bedoeld op het bestaande 3G-netwerk van T-Mobile en bestaat uit drie hotspots in het centrum van Rotterdam: een op het Schouwburgplein, een op de Lijnbaan en een bij de Beurstraverse.

T-Mobile is ook bezig met een 4G-netwerk en wil een 3G-netwerk via 900 MHz aan gaan bieden. Meer informatie over WiFiZone is op deze pagina te vinden.