Nog dit jaar fanloze laptops dankzij Haswell

Abonneer je gratis op Techzine!

Intel zal in de komende maanden met een nieuwe energiezuinige variant uit de Haswell-processorreeks komen. Deze chip maakt het mogelijk om tablets en laptops te ontwikkelen die zonder gebruik van een ventilator toch voldoende gekoeld worden.

Met een chip die slechts 4,5 Watt nodig heeft, kan Intel het constant aanwezige geluid van de ventilators in laptops wegnemen. Het wegnemen van de actieve koeling heeft echter meer voordelen; er komt ruimte vrij in de behuizing van laptops, waardoor andere componenten makkelijker geplaatst kunnen worden of de behuizing dunner kan worden. Ook de accuduur gaat er met een zuinige processor en het gemis van een ventilator natuurlijk op vooruit.

De chipbakker heeft niet precies duidelijk gemaakt wanneer we de nieuwe chips kunnen verwachten, maar dat zal in de komende maanden moeten gebeuren. De eerste consumentenproducten zullen nog voor de jaarwisseling in de winkelschappen belanden.

Intel heeft ook een 6 Watt Haswell-processor, maar deze is nog net niet efficiënt genoeg om zonder actieve koeling te kunnen werken.