Firefox blijft voorlopig standaard in Ubuntu

Abonneer je gratis op Techzine!

Voor Ubuntu 13.10 Saucy Salamander zal Cananonical opnieuw kiezen voor Firefox als standaard ingestelde webbrowser. De kans bestaat wel dat Firefox in de release daarop het veld zal moeten ruimen voor Chromium, een opensource-variant op Google Chrome.

De afgelopen tijd bestaat er bij Ubuntu-ontwikkelaars een tweespalt over welke webbrowser de standaard moet zijn bij toekomstige releases van Ubuntu. Vooralsnog is steeds gekozen voor Firefox van Mozilla, maar een aanzienlijk deel van de ontwikkelaars ziet Chromium als een levensvatbaar alternatief. De opensource-variant van Google Chrome zou volgens de ontwikkelaars inmiddels beter zijn dan de browser van Mozilla.

Toch heeft Canonical vooralsnog voor continuïteit gekozen en zal Firefox in Ubuntu 13.10 de rol als standaardbrowser op zich nemen. Canonical heeft op dit moment nog niet gekozen voor Chromium vanwege het onregelmatige schema van updates van deze browser. Toch zou de opensource-browser kans maken op de gewenste positie in de eerste update van Ubuntu in 2014.

Gebruikers die liever Chromium hebben moeten de browser dus op eigen houtje installeren vanuit de applicatiewinkel van Ubuntu.