Sony lanceert camera voor op je smartphone

Abonneer je gratis op Techzine!

Tijdens Sony’s persconferentie voorafgaande aan de IFA-beurs in Berlijn heeft het Japanse bedrijf de externe lenzen met productnaam Cyber-shot QX10 en QX100 officieel gepresenteerd.

De externe lenzen moeten gezien worden als een camera zonder scherm. Die functie wordt overgenomen door het scherm van je smartphone. We hebben de Sony QX10 en QX100 al een aantal keer in geruchten voorbij zien komen, eerder vandaag lekte al een reclamevideo van de lenzen op het internet. De lenzen kunnen middels een adapter op een smartphone worden bevestigd en versturen foto’s via een WiFi-verbinding naar het apparaat. Middels NFC wordt de koppeling met verschillende apparaten gemaakt.

De lenzen werken niet alleen met de Xperia-smartphones van Sony zelf, maar kunnen ook op vrijwel alle Android-smartphones van de concurrenten worden gebruikt. Ook wordt er aan ondersteuning voor iPhones gewerkt. Voor de opslag van foto’s kan teruggegrepen worden op het geheugen van een smartphone, maar de lens slikt ook Memory Sticks en micro SD-kaarten.

Links de QX10, rechts de QX100

De QX10 komt eind september op de markt en kost 250 euro, deze lens schiet foto’s in 18,2 megapixel en kan tot 10x inzoomen. De QX100 is het dure model en zal 450 euro kosten en rond dezelfde tijd op de markt gebracht worden. Deze lens schiet foto’s in 20,7 megapixel en kan tot 3,6x inzoomen. Die minder grote zoom wordt gecompenseerd met een betere sensor.

Zie voor meer afbeeldingen de galerij bij dit artikel.