‘Komst kleinere Surface-tablet pas begin 2014’

Abonneer je gratis op Techzine!

Eerder al deed het gerucht de ronde dat Microsoft zou werken aan een kleinere Surface-tablet, de zogenaamde Surface Mini. Er wordt gespeculeerd over een schermgrootte tussen de 7 en 8 inch. Hoewel aanvankelijk voor het einde van dit jaar een lancering verwacht werd, lijkt het erop dat we minstens tot begin 2014 geduld zullen moeten hebben.

De reden voor het uitstellen van de release van de Surface Mini zou kunnen zijn dat Microsoft deze kleinere tablet zou willen uitrusten met de nieuwste Windows RT 8.1-update. Deze Windows RT 8.1-update draagt de codenaam Spring 2014 GDR. De naam wijst er duidelijk op dat de update pas in het voorjaar van 2014 gelanceerd zal worden.

Tevens zou binnen Microsoft een kleine reorganisatie aan de gang zijn waarbij ontwikkelaars van het besturingssysteem Windows worden overgeheveld naar het team van ontwikkelaars van het besturingssysteem van de Xbox One, welke immers ook uit de keuken van Microsoft komt en nog dit jaar moet worden uitgebracht.

Overigens zal de Surface Mini-tablet zeer waarschijnlijk worden uitgerust met een ARM-chip en dus Windows RT. Dit, ondanks de nieuwe lijn van krachtige, maar energiezuinige Haswell- en Bay Trail-chips van Intel. Microsoft blijft dus geloven in de toekomst van de ARM-chip in combinatie met Windows RT, vermoedelijk mede door het minimale aantal beschadigingen die er kunnen worden aangebracht aan het besturingssysteem door virussen en illegale software.

Over de beschikbaarheid en prijs van de kleinere Microsoft Surface-tablet in de Benelux is nog niets bekend gemaakt.