Cijfers Microsoft van dataverzoeken overheden

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft opnieuw cijfers verstrekt omtrent de dataverzoeken vanuit overheden. Ditmaal gaat het om de periode januari 2013 tot en met juni 2013. In totaal ontving Microsoft 37.196 verzoeken voor de informatie van 66.539 accounts. Ook door de Nederlandse en Belgische overheid zijn verzoeken ingediend.

Het totaal aantal verzoeken ligt in verhouding iets onder het aantal verzoeken van een jaar geleden. Over heel 2012 ontving Microsoft 75.378 verzoeken die betrekking hadden op 137.424 accounts. In 21 procent van de gevallen had Microsoft geen data om te overhandigen aan de overheidsdiensten, in 77 procent van de gevallen kon Microsoft alleen non-content data overhandigen.

Onder non-content data verstaat Microsoft enkel accountgegevens zoals loginnaam, voornaam, achternaam, provincie/staat, postcode, land, tijdzone, registratie ip-adres, datum van registratie, geslacht en laatste ip-adres waarmee is ingelogd. Indien aanwezig kunnen hier ook nog ip-adressen waarmee in het verleden contact is gemaakt, Xbox-gamertag, creditcard en factuurgegevens bij zitten. Als Microsoft alleen over deze data beschikt, betekent dat waarschijnlijk dat de accounts niet actief gebruikt zijn.

In totaal werd in 2,19 procent van de gevallen ook zogenaamde content-data verstrekt. Het gaat dan om data als e-mails (Hotmail/Outlook), Skype-gesprekken, SkyDrive-foto’s en -documenten en tot slot Office 365-documenten. In 92 procent van de gevallen waarin content-data werd verstrekt was dit aan Amerikaanse overheidsdiensten. Microsoft verstrekt content-data alleen als het hiertoe wordt gedwongen door een rechtbank middels een bevel.

Nederland

Uiteraard hebben we ook de Nederlandse en Belgische cijfers bekeken, als eerst de Nederlands cijfers. De Nederlandse overheid deed 411 verzoeken bij Microsoft, deze hadden betrekking op 714 accounts. In 21,7 procent van de gevallen had Microsoft geen data om te overhandigen, in 78,1 procent ging het alleen om non-content data. Ook weigerde Microsoft in 0,2 procent van de gevallen een verzoek. Geen van de verzoeken had betrekking tot Skype.

België

De Belgische overheid was een stukje actiever dan de Nederlandse in de eerste helft van dit jaar. In totaal deed de Belgische overheid 500 verzoeken die betrekking hadden op 784 Microsoft-accounts. In 18,8 procent van de gevallen had Microsoft geen informatie voor de Belgische overheid, in 81,2 procent van de gevallen werd enkel non-content data overhandigd.

Ook deed de Belgische overheid 27 verzoeken die invloed hadden op 120 Skype-accounts, daarvan had Microsoft in 18,5 procent van de gevallen geen informatie beschikbaar. In 81,5 procent van de gevallen werd opnieuw non-content data overhandigd.