HTC heeft zojuist gelijktijdig in Londen en New York het nieuwe vlaggenschip van 2014 gepresenteerd. Het nieuwe toestel draagt de naam HTC One M8, de HTC One van 2013 droeg de codenaam HTC One M7, al is dat nooit zo naar buiten gebracht. HTC houdt dus vast aan de naam HTC One.

Het nieuwe vlaggenschip van HTC beschikt over een 5 inch-scherm met een Full HD-resolutie. HTC heeft het ontwerp van de HTC One van vorig jaar verder geperfectioneerd, zo heeft het bedrijf gekozen voor een vrijwel volledige aluminium behuizing en een scherm dat voorzien is van Corning Gorilla Glass 3. Daarmee is het ontwerp niet alleen mooier, maar ook een heel stuk degelijker, de bouwkwaliteit van dit toestel lijkt beter te zijn dan die van andere high-end Android-smartphones.

Hardware

De One M8 klopt de Galaxy S5

Ook de chip waar HTC voor heeft gekozen, de Qualcomm Snapdragon 801, is op dit moment de beste mobiele processor die verkrijgbaar is. Met een kloksnelheid van 2,3 GHz is het toestel razendsnel, in de eerste benchmarks weet de HTC One M8 de Samsung Galaxy S5 te kloppen. Of dat met de uiteindelijk firmware ook het geval is zal moeten blijken.

Ook beschikt de HTC One M8 over een co-processor die de activiteit van de sensoren in kaart brengt zonder veel energie te verbruiken. Het gebruik van een energiezuinige co-processor zorgt ervoor dat het toestel langer is te gebruiken op een volledige opgeladen accu.

Het toestel beschikt verder over 2GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit is nog uit te breiden via een 128GB microSD-kaartje. De HTC One M8 kan niet worden geopend, de nano-sim en microSD-kaart worden via kleine lades in het toestel geschoven. HTC is na Apple en Nokia de derde fabrikant die overstapt op de nano-sim.

Verder beschikt het toestel over stereospeakers met Boomsound-technologie, dat is identiek aan Beats Audio maar draagt die naam niet meer omdat HTC diens aandelen in Beats heeft verkocht.

Camera

HTC heeft de Ultrapixel-technologie verder ontwikkeld en deze is opnieuw aanwezig op HTC’s vlaggenschip. Ditmaal wordt er echter gebruikgemaakt van twee camera’s op de achterzijde.

Hoek en focus van foto te veranderen door tweede camera

De 4,1 megapixel camera met Ultrapixel-technologie maakt in principe de foto, maar de 2 megapixel-camera die erboven zit zorgt voor een tweede foto waarmee de hoek of de focus achteraf iets kan worden aangepast. De 2 megapixel-camera zorgt dus vooral voor diepte en omgevingsinformatie.

Android

Uiteraard maakt dit toestel gebruik van Android 4.4 Kitkat, HTC heeft daar versie 6 van de Sense-interface overheen gegoten. Nieuw aan Sense is dat een groot deel van de interface vanuit de Google Play Store wordt geleverd, waardoor deze voor HTC tussentijds is te updaten.

Innovatieve cover

Tot slot heeft HTC gekozen voor een dermate gevoelig scherm, dat het ook bediend kan worden als er een speciale cover overheen zit. Het gaat om een cover met een aantal gaatjes in de voorkant. Dankzij die gaatjes kan toch informatie worden doorgegeven, zonder dat het toestel uit stand-by hoeft te komen.

Hierbij kan gedacht worden de datum, tijd en het weer buiten. Ook kunnen gesprekken worden aangenomen of geweigerd, door over de cover heen te vegen. Voor meer informatie verwijs ik graag door naar onze hands-on van de HTC One.

Beschikbaarheid

De HTC One M8 wordt in Nederland op 4 april in de winkels gelegd. Over België is op het moment van schrijven nog geen uitsluitsel, HTC beloofde ons de telefoon in ieder geval voor 11 april ook daar uit te brengen. De One M8 heeft een adviesprijs van 699 euro.