Samsung heeft gisteren een aantal designpatents toegewezen gekregen in de Verenigde Staten. Het Koreaanse bedrijf heeft verschillende ontwerpen laten vastleggen, waaronder die van de Galaxy Round, een SmartWatch die enorm veel lijkt op de Moto 360 en tot slot een toestel dat wel ontzettend veel lijkt op de iPhone.

Samsung heeft gisteren een aantal ontwerppatenten verkregen van het Amerikaanse patentbureau (USPTO). Het vastleggen van een ontwerp zorgt ervoor dat een ander bedrijf niet zomaar je ontwerp kan stelen. Opvallend is echter dat hoewel sommige ontwerpen wel degelijk lijken op bestaande Samsung-producten, er ook een aantal ontwerpen zijn die meer lijken op producten van de concurrentie en sommige ontwerpen mogelijk wel erg algemeen zijn.

Als de verkregen ontwerppatenten nader worden bekeken herken je al snel de Samsung Galaxy Round, het eerste toestel van Samsung met een gebogen scherm. Ook zien we twee ontwerpen die veel lijken op bestaande Samsung-smartphones.

Er zijn echter ook twee patenten die niet lijken op Samsung-producten maar op producten van de concurrentie. Zo is er een ronde smartwatch die wel erg veel weg heeft van de Moto 360. Het zou natuurlijk kunnen dat Samsung ook al enige tijd werkt aan een ronde smartwatch en dat we die op de IFA begin september voor het eerst gaan aanschouwen, maar er is een duidelijke overeenkomst. Het andere ontwerp is een smartphone met onderin een ronde knop, wat doet denken aan een iPhone, al wijkt de bovenkant van het toestel wel iets af, waardoor het ontwerp toch uniek is. Althans dat moet het patentbureau hebben gedacht.

Samsung is overigens niet het enige bedrijf dat patenten aanvraagt op namen, technieken en ontwerpen die het zelf niet voert. Veel andere grote techbedrijven waaronder Apple en Microsoft doen dit ook, wat laat zien dat het patentsysteem niet goed werkt. Waarom dit soort patenten toch worden toegekend blijft een raadsel, uiteindelijk gaat het in veel gevallen om een afgeronde rechthoek met een scherm, wat theoretisch van toepassing kan zijn op elke smartphone.

Er is dan ook veel kritiek op het Amerikaanse patentsysteem omdat het zijn doel voorbij is geschoten. Veel mensen zijn van mening dat het goed is om belangrijke uitvindingen te kunnen beschermen maar dat het Amerikaanse patentbureau hier compleet in is doorgeschoten. Uit recent onderzoek blijkt ook dat er van alles mis is bij het patentbureau, fraude binnen de directie, werknemers die volledig thuiswerken zonder enige sturing, patenten die op laatste moment worden beoordeeld zonder gedegen onderzoek. Het Amerikaanse ministerie van Handel laat nu een onafhankelijk onderzoek uitvoeren zodat het op basis daarvan actie kan ondernemen.

Apple en Samsung hebben recent besloten om de patentrechtszaken allemaal te beëindigen, behalve in de Verenigde Staten. De nu toegekende patenten zijn ook alleen geldig in de Verenigde Staten en met het nu verworven ontwerppatent staat Samsung mogelijk weer een stukje sterker tegen Apple.