Er lijkt een groot probleem te zijn met de Surface Pro 3 modellen die zijn voorzien van een Intel Core i7 processor, op het Microsoft Answers forum regent het klachten dat de modellen oververhit raken. De persoon die de discussie heeft gestart is inmiddels bezig met zijn vierde exemplaar van de Surface Pro 3, de eerste drie zijn door Microsoft omgeruild.

De twee duurdere configuraties van de Surface Pro 3 (review) met een Core i7 processor lijken last te hebben van oververhitting. Microsoft heeft bij de ontwikkeling van de Surface Pro 3 tablet nauw samengewerkt met Intel, dit heeft erin geresulteerd dat de Surface Pro 3 een heel stuk dunner en lichter is geworden, maar ook dat er niet langer twee ventilatoren nodig zijn maar slechts één. Op basis van de klachten die nu opduiken lijkt dit goed te gaan bij de eerste drie configuraties maar niet voor de twee duurdere configuraties. De Surface Pro 3 is weliswaar een tablet, maar aan de binnenkant bevindt zich de hardware van een laptop, Microsoft mikt met de Surface Pro 3 dan ook op gebruikers die hun laptop willen vervangen door een zeer mobiel apparaat.

De modellen met een Intel Core i7 processor hebben snel last van oververhitting in tegenstelling tot de Core i3 en Core i5 modellen. Ook als het systeem niet intensief wordt gebruikt is de ventilator druk in de weer om het systeem koel te houden. De gebruikers die nu kagen hebben te maken met Surface Pro modellen die afsluiten en vervolgens een waarschuwing geven dat het systeem te warm is geworden.

Jarem, de persoon die de discussie is gestart en inmiddels aan zijn vierde Surface Pro 3 bezig is laat weten dat hij nu minder snel een oververhittingswaarschuwing krijgt, maar dat de ventilator het er nog steeds druk mee heeft. Zelfs als hij iets simpels doet als Sudoku, wat toch geen zware toepassing is.

Het leek even aan bepaalde productiebatches te liggen, maar inmiddels is duidelijk dat de problemen in zoveel batches bestaan dat het probleem structureel lijkt te zijn. De gebruikers melden wel dat de problemen minder zijn geworden na een aantal firmware updates van Microsoft, maar de fan maakt nog steeds erg veel lawaai en het systeem wordt nog steeds enorm heet. Voor Microsoft is het een groot probleem aangezien de Surface Pro 3 erg goed werd ontvangen en het gaat om een vlaggenschip. Zeker niet voor systemen met een prijskaartje van 1569 en 1969 euro.

De Surface Pro 3 gaat in Nederland en België op 28 augustus in de verkoop. Microsoft heeft nog geen verklaring afgegeven rond de problemen met de Core i7-modellen, Techzine heeft om een reactie gevraagd.